Info Croatia


April 1, 2014

Finale zimske lige Istre i Kvarnera /Kočevije

Filed under: Općenito, Sport, MTB — Istra @ 9:19 pm

U nedelju smo službeno ispratili zimu završetkom zimske MTB lige Istre i Kvarnera, iako je vrijeme odavno proljetno, biciklistima je to bio službeni kraj zime i početak ljetnog razbolja. Kao mjesto za održavanje finala odabrano je već lani idilično Kočevje u Sloveniji, pošto je tada je osvojio nagradu kao najbolji organizator lige, a ove godine to samo potvrdio. Staza je bila zahtjevna, ali istovremeno zabavna, publika u velikom broju po cijeloj stazi i spiker na startno-ciljnoj ravnini svakim krugom davali su dodatnu energiju natjecateljima.

Naravno na kraju je uslijedio zajednički ručak i druženje, koje se okrunilo podijelom nagrada koje je naš domaćin priskrbio za njegovo kolo i čak za ukupne pobjednike lige. Zahvaljujemo se stoga Janezu Dejaku i KD Melaminu koji su nas tako lijepo ugostili i svima koji su došli na zadnju utrku zimske sezone.

Energija Team je bio prevladajući klub u kategoriji U15 pa su njihovi vozači zasjeli na cijelo postolje i to po redu Luka Košir, David Ivartnik i Anže Mihalić. U kategoriji U19 Sandi Bažon je pokazao da ga je teško trinuti sa trona te se našao ispred dvojca iz Energije Team Mateja Bergera i Domena Sveteka. Miha Halzer (Energija team) je u eliminatorskom stilu zasjeo na prvo mjesto kategorije U30 ispred sunarodnjaka Blaža Pristovnika (Orbea Geax) i Jura Belak (Energija team).

Mitja Tancik (Energija team) koji se ove sezone malo pojavio ali uvijek pobjedom pokazao je da će i u ovoj sezoni dati sve od sebe, te je to potvrdio pobjedom u kategoriji U40 ispred Saše Vidovića (BK Grobnik), dok je treći stigao Aleš Rijavec (KP Šprint Novo Mesto).
Slovenski veterani su pokazali da ipak iskustvo i trud se isplati pa su stazu odvozili kao mladići, a najbrži u kategoriji U50 bio je Milan Urbančić (Sova Scott) ispred Marka Škarje (Energija team) i Jernerja Šinigoja (KK Ravne). Kod malo starijih veterana pobjednik je bio Tine Zupan (Sova Scott) ispred Aleša Bobena (Mtb Trbovlje), te treći pazinjan Dario Radmanović (MTB Istra Pazin).
NIsu nam mogle faliti na dame na ovoj utrci iako u manjem broju nego inače te je tako pobijednica došla iz Energije team i to mlada Ana Movrin ispred puležanke Ksenije Jurešić.
Ukupni pobijednici kola u Kočevju bili su redom svi slovenci, koji su pokazali bolju fizičku spremnost, a prvi od njih bio je Mitja Tancik (Energija team) ispred timskog kolege Mihe Halzera i trećeplasiranog Blaža Pristovnika (Orbea Geax).

Ukupni rezultati na kraju 11 kola, nebrojenih prijeđenih kilometara između tih lokacija koje smo upoznali i preko 200 natjecatelja su manje važni od lijepih uspomena i druženja koje će svaki natjecatelj nositi sa sobom. Naravno da ćemo ih i spomenuti jer ipak je to bila jedna “ozbiljna” liga.
U kategoriji U15 najuspiješniji bio je mladi Noel Pilat (BK MTB Istra Pazin) ispred Anthony Bilića (KBBXS Adrenalina) i Nikite Losinsky (BK MTB Istra Pazin) i Karla Brajkovića (Keindl Sport) koji su dijelili treće postolje, a inače na kraju smo i te najmlađe nagradili sa posebnom motivacijskom nagradom kako bi nastavili se baviti tim sportom žarom i veseljem kao i do sada.
U klasi U19 Sandi Bažon (Keindl Sport) pokazao je svima svoj kontinuitet i tako stao na najvišu stepenicu postolja ispred Emanuela Glavičića (KBBXS Adrenalina) i Marina Zorka (Keindl Sport).

Povratnik na MTB scenu Goran Vidas (MTB Istra bike) pokazao je da je spreman za nove uspijehe i tako osigurao pobjedu u kategoriji U30 ispred Kristijana Vošćona (Individual) i Andrea Bratovića (BBK Grožnjan).

Naš domaćin i konstantni polaznik svih kola ovogodišnje zimske lige zasluženo je pobjedio u ukupnoj kategoriji U40, a da nebi bilo sumnje to je Janez Dejak (Energija team) ispred Milka Zec (BBK Grožnjan) i dvojca koji su dijelili treće mjesto Michele Orzan (BBK Grožnjan) i Aleš Rijavec (KP Šprint Novo Mesto). Janezov klupski kolega Marko Škarja (Energija team), kao da ga je pratio u stopu pa je i on izvanrednim nastupima na svim kolima ovogodišnje lige bio pobjenik kategorije U50 ispred Relvisa Glavića (BBK Grožnjan) i veterana zimske lige koje sudjeluje u njoj od samih početaka Dražena Vidakovića (BK Buzet).

Istarsko je kompletno postolje u najzrelijoj kategoriji lige,a to su vozači koji nastupaju u 50+ kategoriji, pa je tako Dario Radmanović (BK MTB Istra) bio uspiješniji od Ćire Gomojića inače njegovog klupskog kolege i Igora Petrovića (BK AXA).

Nismo mogli a da ne proglasimo i pobijednice u najljepšoj kategoriji zimske lige, i to peharom kao znak poštovanja prema njihovom trudu i kao zahvala za promociju biciklizma među nježnijim spolom. Tako je najuspiješnija dama bila Ksenija Jurešić ispred MIhaele Bilić i Nataše Despinić.

Proglasili smo i najuspiješnije klubove lige pa su najviše bodova skupili na prvom mjestu BBK Grožnjan ispred BK MTB Istra Pazin i Energije team.
Najvažniju kategoriju stavili smo na kraju, a to je ukupni poredak gdje je spojio na prva tri mjesta mladost i zrelost, dvije države, različite stilove vožnje sve skupa spojenu u veliku ljubav prema brdskom biciklizmu.
Ovogodišnji pobjednik lige bio je mladi pazinjan Sandi Bažon (Keindl Sport) ispred Janeza Dejaka i Marka Škarje (Energija team), podizanjem pehara u nebo i tuširanje šampanjcem završila je još jedna zimska liga.
Ovo je bila jedna uspiješna sezona za naš klub pa smo se iz KOčevja vratili doma sa punim bunkerom medalja i pehara, ali najvažnije da smo se svi lijepo zabavljali i davali sve od sebe.
Želimo se zahvaliti svima koji su medijski pratili ovo naše malo zimsko nedeljno druženje i time širili vijesti o brdskom biciklizmu, a naravno najveće zahvale idu svim sudionicima koji su uživali i družili se. Nadamo se da će dogodine još veći broj ljudi se odlučiti za sudjelovanje u lizi, a pogotovo mlađih koji će kasnije odabrati brdski biciklizam kao njihov sport i stil života.

Svi rezultati su kao i uvijek dostupni na stranicama službene timing službe zimske lige www.grabarsport.hr, a nekoliko albuma slika na facebook stranicama lige.

March 29, 2014

Buzet Classic: Jure Bilak “kišni čovjek”

Filed under: Općenito, Sport, Život i zdravlje, MTB — Istra @ 9:48 pm

Pretposljednje, 11. kolo sedme sezone Zimske mountain bike lige održano je u nedjelju u starom gradu Buzetu. Kiša koja je padala do pred samu utrku, ali i njena zadnja dva kruga, obilježila je ovogodišnji “Buzet Classic”, pa su na ionako dosta zahtjevnoj stazi uvjeti bili dodatno otežani.

U dosadašnjih šest izdanja ovo je bila prva kišna utrka, stoga je oko zidina i po kamenitim ulicama starogradske jezgre trebalo voziti posebno oprezno.

Pobjednik utrke je Slovenac Jure Bilak (Energijateam) kojem je ovo bio prvi nastup u Buzetu, dok je kod žena najbrža bila Slovenka Tina Perše (Calcit). Na startnoj crti u podnožju starog grada, na Fontani, posložilo se 33 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

S obzirom da za nekoliko tjedana počinje MTB sezona, buzetsku utrku zimske lige rado posjećuju slovenski vozači, koji dolaze testirati svoju formu, a tako je bilo i ovoga puta. Bilak je devet krugova odvezao u vremenu 1:07.09, ispred Pazinca Sandija Bažona (Keindl Sport) i trećeplasiranog Mitje Tancika (Energijateam).

Karlo Brajković (Keindl Sport) zauzeo je prvo mjesto u kategoriji U-15, iza njega su ciljem prošli Noel Pilat (Istra Pazin) i Anthony Bilić (Adrenalina). Standardno dobar Sandi Bažon pobjednik je u kategoriji U-19, ispred slovenskog dvojca Petera Zupančiča (Calcit) i Mateja Bergera (Energijateam).

Preko granice odlaze i prva mjesta u kategoriji U-30: prvi je bio Jure Bilak, drugi Tomaž Čefuta (Cottur), a treći Boštjan Hribovšek (Calcit). Mitja Tancik (Energijateam) je bio najbrži u kategoriji U-40 ispred svog timskog kolege Janeza Dejaka, dok je treći bio Klaudijo Medica (Grožnjan). U klasi U-50 pobjedu je odnio Marko Škarja (Energijateam), ispred Roberta Vukmira (Pula) i Denisa Bukovca (Kontrapedal).

Kod nježnijeg spola nametnula se mlada Tina Perše (Calcit), ispred Ksenije Jurešić (ind) i Nataše Despinić (AXA), saznajemo od Darka Hrvatina iz BK Buzet.

Utrka je održana u organizaciji BK Buzet uz potporu Mjesnog odbora Buzet Stari grad. Ovo je bilo predzadnje kolo sezone 2013./14. Zimske MTB lige, a već u nedjelju putuje na zadnje kolo u Sloveniju, i to u Kočevje, gdje će domaćin biti Janez Dejak i KD Melamin. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

March 21, 2014

Istarski biciklisti ostvarili zapažene rezultate

Filed under: Općenito, Sport, MTB — Istra @ 5:52 pm

10. KOLO ZIMSKE LIGE - DRAŽICE
Konačno su ove nedjelje biciklisti imali priliku odvoziti stazu u Dražicama po suhom, naime u prethodna dva izdanja imali su blata i leda, a sada su bili počašćeni sunčanim vremenom. Domaćini su unijeli male izmjene na stazi koje su pridonijele još većoj atraktivnosti, iako je njena konfiguracija takva da vozača tjera da non-stop pedalira. Inače sama staza se nalazi podno Grobničke utvrde i dijelom prolazim koritom potoka, uz dva zanimljiva spusta nalazimo još jedan brzi puteljak, koji vijuga gore-dolje i lijevo-desno, ali uz jako dobro utabanu površinu tu su se razvijale velike brzine, naravno da ne bi sve bilo prelagano na kraju ih čeka uzbrdica koja izvlači iz kanjona potoka i uzima svaki atom snage koji je preostao. Domaćini iz BK Grobnik pobrinuli su se da utrka prođe savršeno te na kraju pripremili pašta-party za sve sudionike, te medaljama nagradili najbolje.

Domaći vozač Saša Vidović bio je pobjednik utrke ispred Sandia Bažona, međutim oni su cijelu utrku držali isti tempo, ali je na kraju iskustvo donijelo malu prednost Vidoviću, na trećem mjestu je bio Alen Tomašev.

Dvojac iz KBBXS Adrenaline zauzeli su prva dva mjesta na postolju kategorije U15, Anthony Bilić prvi ispred Stefana Klibe, dok je treći bio mladi pazinjan Noel Pilat (BK MTB Istra Pazin). U kategoriji U19 skriju se najbrži općenito na utrci pa je tu pobjedu odnio Sandi Bažon (BK Keindl Sport) ispred Alena Tomašev (BK Crikvenica) i Lorena Kolića (BK Crikvenica). Marko Jerković (BK Crikvenica) bi je najbrži u kategoriji U30 ispred Gorana Vidasa (BBK Istra Bike Labin) i domaćeg Kristijana Grabara (BK Grobnik). Najjača kategorije je ove godine ona U40 gdje je borba iz kola u kolo sve veća, ali ovog puta prednost domaćeg terena i bolja pripremljenost donijela je ukupnu pobjedu i onu u kategoriji Saši Vidoviću (BK Grobnik) ispred Aleša Rijavca (KP Šprint) i Marina Dekovića (BK Opatija 2010) koji je pokazao da je spreman za novu uspješnu sezonu. Kod U50 Marko Škarja (Energijateam) samo je potvrdio njegovu nadmoć i stigao ispred domaćeg dvojca iz BK Grobnika Alfreda Benića i Denisa Udovića. Još jedan crikveničanin odnio je doma medalju i to u kategoriji 50+, i to Milan Vrban ispred pazinjana iz BK MTB Istra Pazin Daria Radmanovića i Ćira Gomojića.

Neizostavne su bile i dame koje ne propuštaju ni jedno kolo te tako podižu ovaj sport na nježniju razinu, a pobjedu je odnijela u Pulu Ksenija Jurešić ispred Nataše Despinić (BK AXA) ispred Mihaele Bilić.

Ovu nedjelju biciklisti se vraćaju u Istru i smještaju se u Buzet na klasičnoj utrci oko starog grada, i to kao predzadnja utrka lige.

June 6, 2013

Istra / Istria / Istrien

Istria is the largest Croatian peninsula, unique and magnificent, around which the Adriatic Sea has deeply etched itself into the land, sprinkling its jagged coastline with a thousand lagoons and islands, andsurrounded in the northeast by the Ćićarija and Učka mountains, Istria is prepared to reveal its thousand years of history to the chance traveller.

Photo gallery Istria

Traces of human life in Istria date back to the prehistoric times. The first know inhabitants of Istria were the Histri, from whom Istria received its name. Numerous peoples and cultures, from Romantimes to today, have left evidence of their cultures in the architecture, wall painting and in the rich church architecture. Valuable monuments of religious and secular architecture have been preserved from all periods.

Istria is spread over 2,820 square kilometers, with great diversity, from its interior with its gorgeous towns which seem to have sprouted up on the tops of the hills, fertile fields, rocky mountains, to the coast pounded by the clear sea. The climate is a pleasant mediterranean one with mild winters and warm summers.

The sea is good for swimming from May until the end of September. High quality accommodation is available in a variety of tourist offerings. Lovers of the outdoors have numerous camp grounds at their disposal along the entire coastline.

Each guest will be able to select something for himself or herself from the rich cultural and entertainment offerings available and the many sports and recreational grounds and facilities will satisfy even the choosiest. The good road, sea and air links with continental Croatia and with Europe will enable a speedy and safe arrival to your destination. More About Istra / Istria / Istrien

February 13, 2012

Tablica prehrambene vrijednosti namirnica (tablica kalorija)

Filed under: Općenito, Život i zdravlje — Istra @ 7:51 pm

Tablica prehrambene vrijednosti namirnica  U tablici (tablica kalorija) pronađite kalorijsku vrijednost namirnica, usporedite što je zdravije i koliko pojedina namirnica ima proteina, ugljikohidrata i masti.

Namirnica (100 g) Energija UH Bjelančevine Masti
kJ kcal g g g
Mlijeko (0,9 % masti) 167 40 4,7 3,3 0,9
Mlijeko (3,2 % masti) 275 66 4,7 3,3 3,2
Jogurt (obični) 360 40 5 4 4
Kiselo vrhnje 800 192 3 3 18
Slatko vrhnje 1300 317 2 3 32
Puding od čokolade 560 134 21 3,5 4
Sirni namazi (23% masti) 480 115 6 13 5
Topljeni sir (45 % masti) 1275 385 6 14 24
Tvrdi sir (45% masti) 1555 372 3 25 28
Svježi kravlji sir 101 72 4 15 3

MESO I MESNE PRERAĐEVINE

Namirnica (100 g) Energija UH Bjelančevine Masti
kJ kcal g g g
Bubrezi (teleći) 505 121 1 15 6
Hrenovke (govedina + svinjetina) 1350 320 2 11 29
Hrenovke (pileće) 1080 258 7 13 20
Janjetina (srednje masna) 875 211 0 19 15
Jetra (teleća) 575 137 4 18 4
Jetrena pašteta 1860 440 1 12 40
Kobasica (prosječno) 1355 324 1 11 30
Konjetina 370 89 0 16 2
Krvavice 1780 424 0 13 39
Kunić 550 132 1 16 6
Mesni narezak (svinjsko meso) 1780 424 4 12 40
Mljeveno, miješano meso 1060 253 0 20 19
Ovčetina 1050 246 0 13 24
Piletina (bijelo meso bez kostiju) 600 144 0 21 3
Puretina (bijelo meso bez kostiju) 970 231 0 22 5
Salama parizer 2190 523 1 17 47
Salama, pileća, pureća 820 197 1 16 14
Slanina 2530 605 0 8 60
Srnetina 515 123 0 21 3
Svinjetina 1445 345 0 18 27
Šunka dimljena i pršut 1653 385 0 18 33
Šunka (kuhana) 1145 274 0 19 20
Šunka pureća/pileća 525 128 0 19 5
Teletina 390 105 0 21 3

RIBA

Namirnica (100 g) Energija UH Bjelančevine Masti
kJ kcal g g g
Bakalar 295 76 0 17 1
Dagnja 270 66 2 12 2
Grgeč 295 75 0 15 2
Haringa 650 155 0 13 10
Inćun 310 89 0 17 3
Jastog 305 86 1 16 2
Jegulja 875 209 1 9 18
Kamenica (ostriga) 225 49 4 6 1
Lignja 295 77 1 16 1
Losos 910 217 0 20 14
Pastrva 470 112 0 18 2
Sardine u ulju 1005 240 1 24 14
Skuša 820 195 0 19 12
Šaran 270 65 0 10 3
Škampi 310 91 0 17 2
Štuka 305 85 0 17 2
Tunj u ulju 1270 303 0 24 21

PROIZVODI OD ŽITARICA

Namirnica (100 g) Energija UH Bjelančevine Masti
kJ kcal g g g
Crni kruh 1046 250 51 6 1
Dvopek 1590 397 77 10 1
Griz 1550 370 75 10 1
Kolači od samog tijesta 1315 314 39 7 13
Kokice 1580 376 72 13 4
Kruh sa cijelim zrnima 1004 240 46 7 1
Kukuruzni kruh 915 220 31 5 9
Kukuruzne pahuljice 1625 388 83 6 1
Musli 1550 371 68 11 6
Polubijeli kruh 1055 252 52 3 1
Pšenično brašno 1550 370 71 12 2
Raženo brašno 1490 356 35 9 1
Riža ljuštena 1540 368 79 7 1
Riža neljuštena 1550 371 75 7 2
Soja u zrnu 1785 427 26 38 19
Sojin sir (tofu) 285 72 2 8 4
Tjestenina sa jajima 1630 390 72 13 3
Zobene pahuljice 1680 402 66 14 7

KRUMPIR I PROIZVODI OD KRUMPIRA

Namirnica (100 g) Energija UH Bjelančevine Masti
kJ kcal g g g
Čips od krumpira 2375 568 50 5 40
Krumpir 355 85 19 2 0
Kuhani valjušci od krumpirova tijesta 490 117 27 1 0
Pomfrit 1130 270 34 4 12

VOĆE

Namirnica (100 g) Energija UH Bjelančevine Masti
kJ kcal g g g
Ananas 230 56 13 0 0
Banane 410 99 23 1 0
Borovnice 260 62 14 1 1
Breskve 192 46 11 1 0
Dinje 100 24 5 1 0
Grožđe 295 70 16 1 0
Grejp 180 42 10 1 0
Jabuka 218 52 12 0 0
Jagode 150 36 7 1 0
Kivi 230 55 11 1 1
Kruške 230 55 12 0 0
Lubenica 100 24 5 1 0
Maline 170 40 8 1 0
Mandarine 200 48 11 1 0
Marelice 230 54 12 1 0
Naranče 226 54 9 1 0
Ribizl (crveni) 190 45 10 1 0
Ribizl (crni) 260 63 14 1 0
Šljive 245 58 14 1 0
Trešnje 240 57 13 1 0

POVRĆE

Namirnica (100 g) Energija UH Bjelančevine Masti
kJ kcal g g g
Artičoke 90 23 5 1 0
Brokula 140 33 4 3 0
Cikla 150 37 8 2 0
Cvjetača 117 28 4 2 0
Celer 159 38 7 2 0
Grah 480 110 21 7 1
Grašak 389 93 14 7 1
Kelj 190 46 5 4 1
Krastavci 42 10 2 1 0
Kupus (kiseli) 109 26 4 2 0
Kupus (slatki) 218 52 7 4 1
Luk 175 42 9 1 0
Mrkva 146 35 7 1 0
Paprika 117 28 5 1 0
Patlidžan 110 26 5 1 0
Poriluk 160 38 6 2 0
Rajčica 80 19 3 1 0
Šampinjoni 101 24 3 3 0
Šparoga 80 20 3 2 0
Špinat 96 23 2 2 0
Zelena salata 59 14 2 1 0
Zelje 100 25 4 1 0

MASNOĆE

Namirnica (100 g) Energija UH Bjelančevine Masti
kJ kcal g g g
Maslac 3190 755 0 1 83
Margarin 3040 720 0 0 81
Majoneza 3200 761 3 1 80
Majoneza light 1440 341 6 1 35
Svinjska mast 3800 900 0 0 100
Biljna mast 3150 753 9 14 74
Tartar umak 1975 480 2 1 52
Ulje maslinovo 3800 900 0 0 100
Ulje repino 3800 900 0 0 100
Ulje od suncokreta 3885 928 0 0 100
Ulje od kukuruznih klica 3891 930 0 0 100

JAJA

Namirnica (100 g) Energija UH Bjelančevine Masti
kJ kcal g g g
Cijelo jaje 700 167 1 13 11
Žutanjak 1580 377 0 16 32
Bjelanjak 230 54 1 11 0

SLATKIŠI

Namirnica (100 g) Energija UH Bjelančevine Masti
kJ kcal g g g
Biskvit masni 1945 462 52 5 26
Bomboni tvrdi obični 1630 390 91 0 0
Bomboni voćni 1220 292 73 0 0
Čokolada mliječna 2355 563 55 9 33
Čokolada za kuhanje 2355 564 63 14 28
Čokoladni bomboni 1985 490 68 5 22
Čokoladni namaz - nutella 2220 534 59 7 30
Guma za žvakanje 1170 280 70 0 0
Gumeni bomboni 1450 345 88 0 0
Kakao prah 970 232 55 20 14
Keks sa čokoladnim preljevom 2200 530 68 6 28
Marmelada 1090 261 66 0 0
Med 1275 303 81 0 0
Napolitanke 2305 550 62 4 32
Piškoti 1635 393 70 12 7
Plazma keks 1810 440 70 12 12
Puding u prahu 1600 380 95 0 0
Šećer kristal 1650 391 100 0 0

PIĆA

Namirnica (100 g) Energija UH Bjelančevine Masti
kJ kcal g g g
Limunada 210 49 12 0 0
Sok od jabuke 200 47 12 0 0
Sok od naranče 200 47 11 1 0
Sok od grejpa 170 40 9 1 0
Sok od ribiza 210 50 12 0 0
Sok od mrkve 120 28 6 1 0
Sok od grožđa 300 71 18 0 0
Svijetlo pivo 190 45 4 1 0
Crno vino 280 66 0 0 0
Bijelo vino 290 70 0 0 0
Rakija 770 185 0 0 0
Pjenušavo vino 350 84 3 0 0
Viski 1050 250 0 0 0

January 26, 2012

Istra kao jedna od 10 svjetskih vinskih regija u usponu.

Filed under: Općenito — Istra @ 9:38 pm

Popularni američki portal za putovanja Shermanstravel.com ovih dana hvali Istru kao jednu od 10 svjetskih vinskih regija u usponu.

Stara istarska tradicija vinarstva je početkom 90-ih proživjela renesansu koja još traje, navode Amerikanci, te ističu podrume Benvenuti, Clai, Kabola i onaj Franca Armana. Kabolina malvazija je, kažu, vrlo popularno vino koje izvrsno prija uz istarske specijalitete poput tartufa i ribljih jela.

U najnovijem izboru 10 preporučenih destinacija, urednici Sherman’s Travela izdvojili su manje poznate vinske krajeve, smještene izvan uobičajenih ruta. Čitatelje upućuju da će u njima otkriti novu generaciju vinara, izvanredne okuse i krajolike, a sve to uz znatno manje gužve.

Istra je predstavljena kao srcoliki poluotok, prošaran srednjovjekovnim naseljima na brežuljcima i slikovitim gradićima uz more. Njena bijela zemlja u unutrašnjosti i crvenica na obali te lagano brdoviti tereni s mnogo sunca pravi su raj za vinograde koji pokrivaju više od 6.000 hektara zemlje, navodi se u tekstu.

Sherman’s Travel je istaknuti izdavač kvalitetnih sadržaja iz domene turizma i putovanja. Njihov osnovni proizvod, newsletter s preporukama za putovanja, svakog tjedna stiže na email adrese oko 4 milijuna primatelja. O relevantnosti njihovih tekstova govori i činjenica da se pojavljuju kao partneri vodećih američkih novina, televizijskih kuća i internetskih pretraživača. (Regionalexpress)

November 8, 2011

8. ANTIFA FEST 09-13.XI.2011. K.Rojc - Pula

Filed under: Općenito — Istra @ 10:05 am

Nakon godinu dana mirovanja, sa radošću vas pozivamo na 8. po redu izdanje pulskog Antifašističkog Festivala, popularno znanog kao ANTIFA FEST (AFF).

Udruga Monteparadiso i AFF tim su vam ponovno pripremili niz predavanja i videoprojekcija, organizirali festivalsku izložbu i doveli par zanimljivih bendova za opuštanje tijekom vikend off programa.

ANTIFA FEST je počeo sada davne 2004. godine kao jedan od direktnih odgovora na ulično divljanje ekstremno desničarskih skupina gradom Pula. Iz jedne subotnje pank koncertne večeri, festival kroz godine prerasta u jesensku kulturno-društvenu manifestaciju sa jasnom politikom otpora i kritike prema svim oblicima diskriminacije, kršenja ljudskih prava i suvremenih inačica fašističke, rasističke i nacističke ostavštine. Svake se godine početkom studenog okupljamo u namjeri da kroz edukaciju putem predavanja, diskusija, radionica, projekcija djelujemo u svojoj zajednici i otvaramo pitanja koja se tiču tematike festivala. Tako smo i ove godine odlučili obuhvatiti što više tema i dovesti što više predavača koji su nam u momentu dostupni.

Studeni je također indikativan utoliko što ciljano smještamo festival oko 13.11. podsjećajući svake godine na dvostruki pokušaj ubojstva koji se desio te noći 2004. godine, kada su dvojica momaka brutalno napadnuta od pripadnika lokalne neonacističke grupe te gotovo izgubila život. Festivalom podsjećamo da fašizam živi oko nas u puno više segmenata društva, te da nije ograničen samo na ulično divljanje. U ime toga, osjećamo se dužni o tome progovarati i stalno podsjećati na ultradesničarsku opasnost.

Više o samom festivalu valja potražiti na njegovim službenim stranicama, gdje se nalaze i opisi pojedinih programa koji se imaju za desiti narednih dana.

Vidimo se u srijedu 09.11. na otvorenju 8AFF!!

Program ukratko:

srijeda 09.11.

18:00 - Dnevni Boravak - otvorenje festivala uz domjenak i predstavljanje festivalske izložbe

-na 8AFF izlažu studenti/ce sa Accademia di Belle Arti iz Venecije - “Dictatorship lunapark”, Bukanojz, i AFFekipa

Izložba otvorena svih dana festivala, za vrijeme trajanja programa.

četvrtak 10.11.

17:30 - MP Hacklab - videoprojekcija “Codes of Gender, The Identity and Performance in Pop Culture”, dokumentarni film, 75min

19:00 – MP Hacklab – predavanje i diskusija „Rodni identitet u filmovima Pedra Almodovara“, vodi Andrea Celija (Pula)

21:00 - Dnevni Boravak - “Može i bez jabuke” with Veca Garavuša, predstava u izvedbi Go Go Wrighters (Pula)

petak 11.11.

17:00 - MP Hacklab - “Dužničko ropstvo i studentske prilike, sa posebnim osvrtom na Portugal”, predavanje, vodi Saša Vejzagić (Pula)

18:00 - MP Hacklab - Razgovor o izdavačkoj kuči ŠTO ČITAŠ iz Zagreba, vode ljudi iz Što Čitaš

19:00 - MP Hacklab - “Kako nenasilje štiti državu”, razgovor i diskusija, vode ljudi iz Subverzija (Zagreb)

20:00 - MP Hacklab -predavanje povjesničara prof. Igora Jovanovića i prof. Igora Šaponje (Pula)

Antifašizam u školstvu danas: Nastavna jedinica - Antifašizam u Istri (1918.-1945.)

Predstavljanje projekta Istarskog povijesnog društva “Sudbine Istarskih logoraša”

22:00 - MP Podzemlje - AFF koncert

AMOK (Zg) – hardcorepunk

JUNK MESSIAH (Zg) – hardcorepunk

NOISEFIGHT (Pu) - melodic punkrock

+diy distribucije

Upad: 25 kn / 3.5 eur

subota 12.11.

13.00 - MP Hacklab - videoprojekcije “Prostor i promjene” by Fade In, Restart, Pulska Grupa, Videofarma Pula

14:00 - MP Hacklab - predstavljanje inicijative “VOLIM PULU”, vode njeni aktivisti

15:00 - tradicionalni benefit ručak ispred Rojca

16:00 - MP Hacklab - “Zašto baš punk?”, predavanje Ivane Mijić (Zagreb)

18:00 - MP Hacklab - “Protiv povećanja policijskih ovlasti”, predavanje i diskusija, vode aktivisti iz Udruge mladih antifašista (Zagreb)

20:00 - MP Hacklab - “Panic Attack - Art in Punk years” , predavanje i prezentacija, vodi Marko Vojić - Gin

22:00 - MP Podzemlje – AFF koncert

IN-SANE (Slo) - melodic punkrock

PURE STEMS PACK (Zg) – hardcore

SENTENCE (Zg) – hardcore

+ diy distribucije

Upad: 25 kn / 3.5 eur

nedjelja 13.11.

17:00 - MP Hacklab - druženje uz čaj, kavu, priču, pokoju skrivenu videoprojekciju za završetak festivala

AFF je oduvijek zahtijevao na tome da svojim poklonicima i posjetiteljima ponudi što više kvalitetnog materijala u zamjenu za nikakav ili minimalni upad.

Edukativni programi na AFF su u potpunosti besplatni, a za koncertni dio u MP Podzemlju plaćati će se karta od 25kn po danu, što će nam poslužiti da pokrijemo financijski trošak putovanja za participatore festivala.

AFF je ponovno organiziran pod okriljem Udruge MONTEPARADISO, do-it-yourself platforme NOVO ISTARSKO PODZEMLJE i AFF kolektiva.

U organizaciji 8AFF pomažu slijedeće organizacije, i na tome im puno hvala:

Savez udruga Rojca, Istarsko Povijesno Društvo, Udruga Sinestezija (Pula), Udruga mladih antifašista Grada Zagreba, Fade IN (Zagreb), Restart (Zagreb), Pulska Grupa, Videofarma Pula, ..te puno prijatelja i pojedinaca iz gradova širom zemlje.

Vidimo se slijedeći tjedan!!!!

ANTIFA FESTIVAL – Pula / Hrvatska

Filed under: Općenito — Istra @ 9:56 am

ANTIFA FESTIVAL – Pula / Hrvatska  Antifa Festival

(u daljnjem tekstu AFF, a skraćeno od antifašistički festival) ideja je mlađe generacije članova Monteparadisa, kojoj i sam pripadam. AFF je počeo sada već daleke 2004. godine kao reakcija na probleme sa ultradesničarskim skupinama koje su u cijeloj zemlji pa tako i u Puli u to doba dobivale na zamahu. Sa stanovišta supkultura mladih, možemo reći da se tu radilo o sukobima dvaju politički međusobno netrpeljivih supkultura, međutim, slijedeće stvari pokazat će da to nije bilo baš tako jednostavno. Počevši od 2002. godine i neugodnih događaja na 10.Monteparadiso festivalu, primjetna je sve veća aktivnost desničarskih skupina (doduše, još uvijek duboko u undergroundu) u zemlji.  Naglo se povećao broj prijetnji upućenih ka pripadnicima punk supkulture, međutim, rastao je i broj sukoba nevezanih za supkulturu i situacija je polako prelazila u nepodnošljivu.

U ljeto 2004. par mladih pojedinaca iz Monteparadiso okruženja odlučuje početi sa nekakvim pokušajem antifašističkog aktivizma, sa ciljem da se pokaže otpor ka grupaciji koja sad već biva i međunarodno priznata kao dio svjetske probjelačke organizacije „Blood & Honour“– koja je u dobrom dijelu uljuđenog svijeta bila zabranjena radi poticanja na rasizam i neonacizam, ali kod nas nije bila apsolutno nikako zakonski tretirana. Također, bilo je bitno konačno se početi osjećati sigurno u vlastitom gradu, za što je trebalo staviti malo više truda na pladanj i početi pričati u zajednici o ovoj problematici.

Neovisno o našim planovima sa festivalom, u studenom 2004. je cijela stvar kulminirala na najgori mogući način – napad pripadnika hrvatskog ogranka neonacističkog Blood & Honoura na nedužne posjetitelje Rojca, čiji je epilog dvostruki pokušaj ubojstva te suđenje pripadnicima B&H.  Nakon izjava pripadnika gradskih vlasti i MUPa da je ovo bio samo sukob dvaju uličnih grupa (što je definitivno promašeno), sa ciljem da se minorizira rastući problem neonacizma na ulicama, iz građana Pule izbija mjesecima zatomljeni revolt zbog policijske neefektivnosti i nemarnosti, te se organiziraju sa ciljem mirnog prosvjeda. Savez udruga Rojca (a prvenstveno udruge Monteparadiso, Suncokret i Zelena Istra) pojačani sa par prominentnih novinara poput Zorana Angeleskog (Glas Istre) koji su svoje pozicije iskorištavali da bi se cijela stvar medijski popratila na pravi način (objavljen je niz reakcija građana na nemili događaj, napisano je bezbroj autorskih tekstova, uzeto je puno izjava i napravljeno dobrih intervjua), organizirao je 27.11. 2004. prvi mirnohod „NE NASILJU – NE FAŠIZMU“ sa ciljem da se pokaže da se ovakve stvari neće tolerirati.

Upravo se na mirovnom mimohodu gradom, koji je sakupio preko 1500 ljudi i glasi za prvi javni protest u modernoj Hrvatskoj protiv fašizma, pokazalo koliki je utjecaj civilnog sektora na zajednicu u kojoj živimo. Dobili smo potvrdu da naš rad pronalazi istomišljenike i van Rojca, koji su to pak potvrdili dolaskom na mirnohod čime su podržali naša nastojanja da ukažemo na rastući problem. U pozivu koji je Savez udruga Rojca odaslao medijima jasno se u dijelu teksta naglašava karakter i ideja udruga „Rojc je ishodište modela otvorenog i tolerantnog društva i, upravo zato što je pozitivan primjer zajedništva, model, na meti je nasilnika koji ga terorom i strahom žele onemogućiti.

Savez udruga u Rojcu protivi se bilo kakvom obliku nacionalizma, seksizma, homofobije, rasizma i drugih oblika netolerantnog ponašanja. Djelovanje udruga iz Rojcu usmjereno je prema izgradnji međusobne tolerancije, ideje jednakosti i poštenja, te su sve udruge šokirane i revoltirane nasiljem koje se paradoksalno dogodilo baš ispred zgrade Rojca koja je živući simbol raznolikosti, nenasilja i napretka u načinu razmišljanja.“   AFF je time više dobio ozbiljniju zadaću kako utjeloviti cijelu ideju otpora ka fašizmu.  Prvi AFF dešava se 25.12.2004. kao simbolična subotnja koncertna večer koja je okupila zainteresirane pojedince (ne samo iz supkulturnog miljea!!) u MP Podzemlju.

Dovedeno je par bendova sa nezavisne scene koji su jasno progovarali protiv fašizma i time dali obol ovoj maloj simboličnoj inicijativi. Već slijedeće godine mijenja se datum festivala, te se za bazu uzima drugi vikend u studenome da bi podsjetili na nemili događaj i time upozorili građane Pule da ne smiju ostati nezainteresirani po ovom pitanju. U svrhu te simbolike, a u sklopu 2.AFF, ponovljen je mirnohod gradom koji je ovoga puta okupio dosta manje ljudi ( otprilike 500njak sudionika povorke), što je bilo za očekivati zbog prvenstveno „ohlađene“ situacije u Puli, ljudi se nisu motivirali na vrijeme, te je i sama organizacija manifestacije bila mlada i neiskusna po pitanju promocije.

Međutim, cijela stvar je ponovno narasla i dobila svoj edukativni karakter u obliku predavanja, videoprojekcija, diskusija koje i dan danas ostaju temelj za organizaciju AFF, dok koncert za vrijeme istoga sve više prelazi u neformalni dio.  Ukratko, Monteparadiso i neformalna inicijativa Novo Istarsko Podzemlje su u 7 prethodnih godina festivala postavili sebi za cilj da se drže koncepcije festivala u obliku spoja edukacije (putem predavanja, diskusija, radionica i videoprojekcija), logističke i konkretne podrške neafirmiranim umjetnicima (izložbe, autorski video-uradci) na način da im festival pruži prostor za prezentiranje svoga rada, te glazbene podrške neafirmiranim bendovima (putem glazbenog dijela festivala). Od 2004. na festivalu se odradio niz uspješnih i manje uspješnih predavanja i videoprojekcija koje su se ticale antifašizma, kritike neonacizma/neofašizma i problematike diskriminirajućih diskursa u političkom životu prošlog stoljeća, slobodnih licenci-creative commonsa, spolnih i rodnih identiteta, povijesnih činjenica o Španjolskom građanskom ratu te nezavisne glazbene scene, obiteljske problematike, supkulturne priče. Od 5. obljetnice festivala ugošćujemo i fakultetske predavače koji su voljni svoje vrijeme podijeliti sa nama, pa su nas tako posjetili Tarik Kulenović, Benjamin Perasović, Nikola Petković i mnogi drugi.

Ostvaruje se solidan broj kvalitetnih suradnji sa organizacijama iz civilnog sektora cijele regije, tako da bilježimo gostovanja Zrenjaninskog Antifašističkog Festivala, Zg Pride i Queer Zagreb, Infoshop Škatula (Ri), Prijatelji Životinja i mnogi drugi. Nije zanemarena ni suradnja sa susjednim udrugama iz Rojca, poput Zelene Istre, Distorzije te Saveza udruga Rojca.   Primarni cilj festivala bio je i bit će upozoravanje na desni radikalizam u zemlji i regiji, međutim, progovaranje o fašizmu nikad se nije ticalo isključivo supkulture nazi skinheada. Svaka diskriminacija i poziv na istu mora biti problematizirana, tako da festival svake godine širi paletu stvari kojima će se baviti.

Rezultat organizacije AFF i sličnih festivala / organizacija (gdje posebno naglašavam rad Udruge mladih antifašista iz Zagreba, čija kontinuirana aktivnost može biti samo primjer kako uspješno raditi na antifa propagandi) jest sve više progovaranja o ovoj problematici. Neonacizam u Hrvatskoj je na račun ovakvih inicijativa bio gotovo uspješno slomljen, počeli su se pravno sancionirati zločini iz mržnje, te je cijela priča nas činila veoma zadovoljnima. Međutim, u posljednje vrijeme jasno vidimo da se neonacizam ponovno budi, pronalazeći legalnog partnera u Hrvatskoj Čistoj Stranki Prava (HČSP), gdje pod krinkom njihove mladeži i tradicionalnog hrvatskog nacionalizma pokušava ponovno dobiti na značaju.

To samo znači da AFF ima još puno posla pred sobom.

October 5, 2011

STUDIO MSUI/MAC 06.–23.10.2011. KUFer 2011.

Filed under: Općenito — Istra @ 7:22 pm

ZDENKO BAŠIĆ, IVANA BOŠNJAK, LEA VIDAKOVIĆ

Poštovani,

Pozivamo vas na otvorenje izložbe mladih umjetnika Zdenka Bašića, Ivane Bošnjak i Lee Vidaković 06. listopada 2011. godine u 20,00 sati u STUDIJU MSUI/MAC, Sv.Ivana 1 u Puli. Ovom izložbom otvara se ovogodišnji kulturno-umjetnički festival KUFer, posvećen zagrebačkoj školi animiranog filma, a izložba je drugo po redu predstavljanje mladih umjetnika u sklopu ljetos inauguriranog muzejskog programa STUDIO.

Izložba ostaje otvorena do 23.10.2011. svakim danom, osim ponedjeljka, od 11,00 do 19,00 sati uz izložbu Borisa Bućana u glavnom izložbenom prostoru.

 

Zdenko Bašić (Zagreb):

animirani film Guliver, 13′, 2009.
lutak Guliver, 2009.

print na papiru, 2009.

Animirani film Guliver je prvi samostalni autorski film jednog diplomiranog animatora u povijesti hrvatske kinematografije. Naime, Odsjek za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti otvoren je 2000. godine te prvi diplomanti polako kreću povratiti sjaj i slavu nekadašnje Zagrebačke škole crtanog filma. O samom studiju i mogućnostima nakon njega Zdenko Bašić je u razgovoru za tportal rekao: ‘Studij je zamišljen sveobuhvatno, odnosno stvara od nas kompletne animatore koji realiziraju projekt od njegova početka do kraja. Takav sustav prepoznat je kao drukčiji i profesionalniji te mislim da će nam to omogućiti dovoljno prilika za realizaciju vlastitih projekata. Što se tiče mojih iskustava, prisutan je interes produkcijskih kuća, poput In Fine koja me prati još od studija. Sam Guliver nastajao je gotovo tri godine: ‘Godinu i pol dana trajala je moja priprema, nakon koje smo proveli još toliko vremena u studiju. Na filmu je radilo šest animatora, među kojima su bili i studenti Animacije.’ Sam film zamišljen je kao lirska priča koja ne ide nužno za komercijalizacijom, a glas naratora u filmu posuđuje Pero Kvrgić.  Svojevrsnog bremena očekivanja, koje nosi prva generacija diplomiranih animatora, Bašić se ne boji: ‘Međusobno smo dosta povezani i mislim da bi se mogao dogoditi bum na tragu zlatnih dana Zagrebačke škole crtanog filma. Tko zna, možda se dogodi i neki novi Profesor Baltazar.’


Ivana Bošnjak (Karlovac) i Lea Vidaković (Subotica):

animirani film Prekrižene haringe, 12′16′’, 2010.
lutke iz animiranog filma Prekrižene haringe, 2010.
setovi animiranog filma Prekrižene haringe, 2010., radni dnevnik
Ribe, 2010., print na platnu

Portreti, 2010.

Crossed Sild (Prekrižene haringe) daje uvid u tajne lutkarske animacije. Dvije mlade autorice, Karlovčanka Ivana Bošnjak i Subotičanka Lea Vidaković, autorice su i istoimenog animiranog filma. Animirani film Crossed Sild, nastao 2010.  kao diplomski rad autorica koje su tada završavale studij (smjer animacija) na Volda University Collegeu u Norveškoj. Autorice su istaknule kako je izrada animiranog filma izrazito dugotrajan posao. Radile su ga punih devet mjeseci, ali su  u konačnici zadovoljne rezultatom. Film je dosad prikazan u Norveškoj, Poljskoj, Francuskoj, Trinidadu i Tobagu, Japanu, Srbiji, Velikoj Britaniji, Austriji i Mađarskoj, a mladi karlovačko-subotički dvojac za svoj je rad primio mnoge nagrade. Izložba je premijerno prikazana u Karlovcu, a autorice su naglasile kako je i prva ovakvog tipa u Hrvatskoj. Film razrađuje aktualnu temu rutine u kojoj se, prije ili kasnije, nađe većima ljudi te kolotečine koja preuzima naš život. U središtu radnje su mladić i djevojka koji bi, da se upoznaju, možda bili savršen par. Djevojka proizvodi sušenu haringu koju mladić onda prodaje u svojoj trgovini. Unatoč tome, oni se nikada nisu vidjeli. Jedina veza im je dječak na biciklu koji dostavlja haringe.

 

DOBRODOŠLI!

Samostalne izložbe Ivane Ožetski / Galerija Koprivnica

Filed under: Općenito — Istra @ 2:32 pm

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na svečano otvorenje samostalne izložbe  Ivane Ožetski

Galerija Koprivnica, Zrinski trg 9, Koprivnica

petak, 07.10.2011. u 17.00 sati

Picture (Device Independent Bitmap)

IVANA OŽETSKI (Zagreb, 1971.) je suvremena hrvatska umjetnica koja svoje likovno stvaralaštvo, kreaciju i nemir doživljava sveobuhvatno i analitički. U suvremenom hrvatskom slikarstvu prve četvrtine 21. stoljeća Ivana Ožetski kao sredstvo umjetničke komunikacije ponovno otkriva kritičku i društvenu misao, bez obzira radi li se o radovima u kojima problematizira pitanje pitke vode ili pitanje o osobnim odnosima prema drugim kulturama i jezicima, kulturnom nasljeđu i sjećanjima koja uspoređuje i suprotstavlja sjenama fizičkog svijeta. Slikarstvo i video kao ishodište slikanja sjenama figurativnog svijeta, Ivana Ožetski nadogradila je mentalnim sjenama prošlosti. Pritom su intimizam prostora i intimizam podrijetla i nasljeđa poticaj za umjetničko uranjanje u likovno, prostorno i jezično okruženje čije razumijevanje ne traži uvijek veliku filozofiju i duboke razloge. U Galeriji Koprivnica od 07. - 30.10.2011. Ivana Ožetski izložit će tridesetak slika iz ciklusa ‘Sjene Alvone'’ koji je nastao između 2009. i 2011. godine kao dio istraživanja magistarskog rada, te internacionalni projekt ‘’Babel, we are not mad with You'’ iz 2011. godine u koji je uključila devet umjetničkih izjava umjetnika iz Armenije, Austrije, Bugarske, Bjelorusije, Finske, Japana, Kolumbije, Konga i Rumunjske, a u kojem se bavi pitanjem komunikacije i razumijevanja ‘’sjena'’ nepoznatih govora. Pritom polazi od jezika i pisma, mogućnosti i moći razumijevanja, naglašavajući zajedničke mentalne kodove i slojevita suosjećavanja u kojima jezične barijere među umjetnicima nisu uvjetno i granice koje dokidaju ili otežavaju razumijevanje. (Draženka Jalšić Ernečić, 2011.)

RADNO VRIJEME GALERIJE KOPRIVNICA

UTORAK-PETAK 10.00-13.00, 17.00-20.00 SATI

SUBOTA-NEDJELJA 10.00-13.00 SATI

PONEDJELJKOM I BLAGDANIMA ZATVORENO

galerija(at)muzej-koprivnica.hr

+ 048 622 564

+ 048 222 871 faks

September 15, 2011

Noviteti / Zagreb Film Festival!

Filed under: Općenito — Istra @ 1:31 pm

Predstavljeni noviteti ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala!
Zagreb, 14. rujna - Na konferenciji za predstavnike medija danas je u kinu Europa najavljeno ovogodišnje, deveto izdanje Zagreb Film Festivala koji će se održati od 16. do 23. listopada na nekoliko zagrebačkih lokacija: u kinima Europa i Tuškanac, Dokukinu Croatia, u Plesnom centru te u Muzeju suvremene umjetnosti.
‘Unatoč 20-postotnom smanjenju budžeta, i ove će godine u drugoj polovici listopada na zagrebačkim kino platnima domaću publiku dočekati bogat presjek debitantskih ostvarenja autora i autorica diljem svijeta. U narednih nekoliko dana očekuje nas zaključivanje filmskog programa koji ove godine, uz jedan festivalski dan više, uključuje oko devedeset naslova raspoređenih u sedam programa. Iz glavnog dugometražnog programa najavljujemo prvijenac britanskog glumca Paddyja Considinea, film ‘Tiranosaur’ (’Tyrannosaur’), nagrađen na ovogodišnjem festivalu u Sundanceu za najbolju režiju te posebnim priznanjem žirija za glavne uloge. Riječ je o adaptaciji nagrađivanog autorovog kratkog filma ‘Dog Altogether’, a govori o neobičnoj ljubavnoj priči između alkoholičara i kršćanske humanitarke. Film ‘Bagremi’ (’Las Acacias’) debitantski je uradak argentinskog redatelja, scenarista i producenta Pabla Giorgellija. Film ceste o vozaču kamiona i njegovih dvoje suputnika na 1500 kilometara dugom putu od paragvajskog Asuncióna do argentinskog Buenos Airesa, s lakoćom je pronašao put do ovogodišnjeg Toronta, San Sebastiána i Cannesa na kojem je i nagrađen za najboljeg debitanta (Caméra d’Or), najavio je direktor festivala Boris T. Matić.
‘Dokumentarni program među ostalim naslovima uključuje hrvatsku premijeru filma ‘Marijine’ Željke Sukove; nakon festivala u Torontu i Karlovym Varyma domaća će publika po prvi puta moći vidjeti ovu neobičnu glazbenu komediju koja dokumentira priču o tri žene i njihovoj pokojnoj baki uz pratnju popularnog češkog dance electro-trash banda Midi lidi. Temu blisku domaćoj publici koju ove godine očekuju stranački izbori, donosi politički dokumentarac ‘Afrički izbori’ (’An African Election’) u kojem autor Jarreth J. Mertz otkriva gotovo karnevalsku atmosferu u pozadini političke kampanje predsjedničkih izbora 2008. u  Gani’, dodao je Matić.
Bogat popratni program uključuje otprije poznate i popularne programske cjeline, ali i potpuno nove atraktivne filmske programe. ‘Program Velikih 5 donosi aktualne filmske uspješnice iz pet europskih kinematografija – tako će publika, kao i prijašnjih godina, imati priliku pogledati aktualne filmove iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije, s napomenom da ove godine u sklopu predstavljanja EUNIC mreže prikazujemo i film iz Austrije, kao šeste članice ovog europskog udruženja. Moj prvi film ove godine u fokus stavlja prvijence autora bogate danske kinematografije, a uključuje ostvarenja renomiranih autora današnjice poput Larsa von Triera, Susanne Bier i Thomasa Vinterberga te po prvi puta uključuje i kratkometražne uratke istih autora. Program Kockice donosi aktualne kratkometražne produkcije domaćih autora i autorica, dok Bibijada uključuje filmske hitove za one najmlađe. Dva zanimljiva nova ovogodišnja programa publici nude nesvakidašnju priliku da pogledaju komunističke vesterne i edukativni erotski film. Seksualna edukacija na filmu program je u selekciji filmskog kritičara Daniela Rafaelića koji predstavlja filmove snimljene kroz 20. stoljeće u različitih društvenim prilikama, a kojima je cilj edukacija o seksualnosti. Program Red Westerns predstavlja filmove iz specifičnog žanra komunističkog vesterna snimljene u istočnoj Europi tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća koji su funkcionirali kao odgovor komunista na dekadentni žanr američkih vesterna. Potonji je program realiziran u suradnji sa Ludmilom Cvikovom i filmskim festivalom u Rotterdamu ‘, najavio je izvršni direktor Hrvoje Laurenta.
Međunarodna suradnja ove je godine posebno intenzivirana kroz predstavljanje nekoliko relevantnih europskih festivala. ‘Pored spomenute suradnje s festivalom u Rotterdamu, ove godine predstavit ćemo festivale goEast iz Wiesbadena kao i jedan od najvećih finskih festivala kratkometražnog filma, Tampere Film Festival. Cilj ove suradnje jest predstaviti i promovirati domaće filmove iz programa ZFF-a na budućim izdanjima goEast i Tampere Film Festivala. Na taj način Zagreb Film Festival aktivno pridonosi europskoj promociji hrvatske kinematografije. Sljedeće godine takav će vid suradnje biti realiziran s još jednim prestižnim europskim festivalom, portugalskom Festroiom ‘, dodao je Matić. Na ovogodišnjem festivalu održat će se i nekoliko značajnih međunarodnih filmskih događanja: u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Upravni odbor Europske filmske akademije ove će se godine sastati u Hrvatskoj, a u suradnji s MEDIA deskom Hrvatske, radionica ‘Moving Danes’ okupit će ključne ljude iz danske filmske industrije.
Pored spomenutih, jedan od najznačajnijih ovogodišnjih noviteta je i realizacija partnerske suradnje s T-Com-om. ‘Sponzorstvom Zagreb Film Festivala upotpunili smo naša pokroviteljstva najznačajnijih hrvatskih filmskih festivala. Kao jedna od vodećih kompanija u Hrvatskoj, našim sponzorstvima dajemo doprinos razvoju hrvatskog društva, a posebice sponzorskim aktivnostima u području kulture. Tijekom kontinuiranog podržavanja filmskih festivala, uložili smo čak 8.600.000 kuna, a ovakva su pokroviteljstva za nas logičan i prirodan izbor budući da i sami, kroz MAXtv uslugu, nudimo neka od ponajboljih svjetskih filmskih ostvarenja.

Dosadašnje pokroviteljstvo revije filma, Filmomanije i ZagrebDoxa nastavili smo Festivalom igranog filma u Puli, Vukovar Film Festivalom i Film Forumom Zadar, da bismo našu filmsku priču i ovogodišnja pokroviteljstva s kulturnim predznakom zaokružili sa Zagreb Film Festivalom. Kao  pokrovitelji ZFF-a obogaćujemo filmski sadržaj, a korisnici će u našoj MAXtv videoteci moći pronaći sedam odličnih filmova prikazanih na prethodnim Zagreb Film Festivalima ‘, izjavila je Maja Weber, direktorica Odjela za odnose s javnošću T-Coma. Tako će se od danas, 14. rujna, u MAXtv videoteci moći posuditi film ‘Zimska kost’, dok će u narednim tjednima ponuda biti obogaćena sljedećim naslovima: ‘Mamut’, ‘I ja, također’, ‘Sjever’, ‘Čarobno srebro’, ‘Najsretnija djevojka na svijetu’ te s pobjednikom prošlogodišnjeg ZFF-a, filmom ‘Pljačkaš’.
Filmovi se u natjecateljskom programu, kao i svake godine, natječu za Zlatna kolica za najbolji dugometražni, kratkometražni te dokumentarni film, kao i za najbolji hrvatski film iz programa Kockice. Pored spomenutih, ove godine po prvi puta uvodi se i Nagrada publike čiji je sponzor T-Com. Kompletan festivalski program i raspored projekcija bit će objavljen desetak dana uoči početka festivala.
Generalni je sponzor festivala T-Com, a financijski ga podržavaju Ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar i MEDIA program.
ZAGREB FILM FESTIVAL / URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Ivana Sansević / voditeljica ureda / ivana@zagrebfilmfestival.com / Mob: +385 91 528 7605
Hrvoje Pukšec / voditelj press službe / press@zagrebfilmfestival.com  / Mob: +385 91 766 4574

September 8, 2011

Međunarodni festival podvodnog filma „Bijel lav“

Filed under: Općenito — Istra @ 2:34 pm

Međunarodni festival podvodnog filma „Bijel lav“
Rovinj – Crveni otok
14. – 18. 09. 2011.

Program festivala “Bijeli lav”   /  Filmovi festivala “Bijeli lav”

Zaljubljenici u podvodni svijet, film i fotografiju i ove godine imaju priliku u navedenome uživati na jednom mjestu - u Rovinju i na Crvenom otoku se od 14. do 18. rujna održava
drugo izdanje Međunarodnog festivala podvodnog filma „Bijeli lav“.

„Bijeli lav“ je 2010. imao najavno izdanje s revijalnim programom sastavljenim od desetak podvodnih filmova raznih već etabliranih europskih autora podvodnog filma,
među kojima valja izdvojiti i najstariji hrvatski podvodni dokumentarac „Koraljari i spužvari“ autora Rudolfa Sremeca čija je projekcija na Crvenom otoku bila prva
službena nacionalna projekcija od nezavisnosti Hrvatske. Ovogodišnji je „Bijeli lav“ natjecateljski festival, pa će se za istoimenu nagradu natjecati 20-ak podvodnih
filmova. Njihovi ih autori šalju s uistinu raznih adresa, od Bermudskog otočja do Južne Afrike, od Nizozemske do Srbije. I njihovi se pristupi prikazu podvodnog
svijeta prilično razlikuju, pa se na festivalu natječu dokumentarni, umjetnički i angažirani filmovi, pa čak i jedan glazbeni spot.

Festival je lani pokrenuo Ronilački centar Puffer s Crvenog otoka. Organizacijskom su se timu pridružili ronioci i podvodni filmaši iz Slovenije i Srbije, pa se festival i u
organizacijskom smislu može podičiti predznakom „međunarodni“. Kao zajednički se cilj postavilo nastojanje da se festivalom na produkciju podvodnog filma potaknu i hrvatski
autori koji se u ovoj formi još uvijek ne izražavaju često, te da se na našim prostorima općenito popularizira podvodni film. Istovremeno se želi ukazati na bogatstvo hrvatskog
podmorja i na potrebu njegovog očuvanja, što se u vidu predavanja i okruglih stolova nastoji ostvariti kroz edukativnu komponentu festivala.

Ime „Bijeli lav“ odabrano je radi simbolike, ali i stoga što Crveni otok – „mikrolokaciju“ festivala – od zlih sila čuva upravo bijeli lav, venecijanski kip izrađen
od bijelog kamena.Kao i lani, festival i ove godine objedinjuje i izložbu podvodne fotografije na kojoj će se predstaviti poznati podvodni fotografi Marjan Radović, Danijel Frka i Marino Brzac. Za
posjetitelje je organizirana i radionica podvodnog fotografiranja u bazenu hotela Istra na Crvenom otoku te foto safari u rovinjskom akvatoriju.

Festival počinje 14. rujna, Otvorenim danima festivala u Kazalištu Antonio Gandusio u Rovinju gdje se održava interaktivna, edukativna radionica za osnovce.
Sam će festival u petak 16. rujna otvoriti projekcije natjecateljskih filmova redatelja s područja bivše Jugoslavije (Hrvatska, Slovenija, Srbija), u Kazalištu
Antonio Gandusio u večernjim satima, nakon kojih će biti prikazan atraktivni Disneyev film „Oceans“ iz 2009. godine, te se filmovi nastaviti prikazivati na otvorenome, na
platou ispred Multimedijalnog centra u Rovinju.

Centralno događanje „Bijelog lava“ održava se u subotu 17. rujna. Uvod su u glavne filmske projekcije radionice podvodnog fotografiranja u bazenu hotela Istra na Crvenom
otoku. U popodnevnim će satima ispred rovinjskog MMC- a početi projekcije ostalih natjecateljskih filmova, a u večernjim će satima u izložbenom prostoru MMC-a biti svečano
otvorenje izložbe podvodnih fotografija autorskog trojca Radović – Brzac – Frka. U kasnijim će se večernji satima na terasi restorana Dvorac na Crvenom otoku svečano
proglasiti pobjednički filmovi festivala te se uručiti nagrade „Bijeli lav“. Posljednjeg dana festivala, u nedjelju 18. rujna, u jutarnjim satima počinje foto safari za ronioce koji s
opremom za podvodno fotografiranje, uz vodstvo Marjana Radovića, kreću u „lov“ na najbolje podvodne kadrove u rovinjskom akvatoriju. Tijekom dana će biti proglašene i tri

najuspješnije amaterske podvodne fotografije sa safarija te upriličeno zatvaranje festivala.
Pozivamo da nam se i Vi pridružite - ispod površine!