Dionice T-HT-a

Građani će od 17. do 27. rujna moći kupovati dionice nekadašnjeg PTT-a po cijeni koju je utvrdila Vlada. Predaja prospekta kasnila je jedan dan, pa će Hanfa raditi noćnu smjenu.

ZAGREB – Raspon cijene za ponude za kupnju dionica T-HT-a je od 245 kuna do 320 kuna, odlučila je Vlada.

U tom rasponu građani i institucionalni investitori od ponedjeljka, 17. rujna, moći će predavati ponude za kupnju dionica T-HT-a, a konačnu će cijenu, po kojoj će se dionice prodavati, Vlada odrediti 1. listopada, kada će odlučiti i o alokaciji dionica.

Postupak javne ponude dionica započet će 17. rujna, a završiti 5. listopada ove godine, kada se očekuje njihovo uvrštenje na Zagrebačku i Londonsku burzu.

Premijer Ivo Sanader procjenjuje da će do uvrštenja na dvije burze vjerojatno doći istodobno, 5. listopada u 10,30 sati.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec objasnio je da je odluka o rasponu ponudbene cijene donesena na temelju procjene vrijednosti T-HT-a koju je izradio Vladin savjetnik, tvrtka JP Morgan, a na osnovu projekcija trogodišnjih i petogodišnjih rezultata poslovanja T-HT-a.

Odluka o rasponu cijene, dodaje, temelji se i na tzv. fazi premarketinga, odnosno razgovora sa 60 potencijalnih, značajnih institucionalnih investitora.

Kod inicijalnih javnih ponuda (IPO) uobičajeni je raspon između najniže i najviše cijene od 20 do 30 posto, a predloženi je raspon u skladu s tom najboljom praksom, te može generirati značaju potražnju, rekao je Polančec.

“Dobra iskustva i uspješna priča s Inom neka se ponovi. Ovako i hrvatski građani mogu sudjelovati u uspješnim tvrtkama”, rekao je Sanader, podsjećajući da je javna ponuda i najtrasparentniji način privatizacije.

Vlada u javnoj ponudi prodaje najmanje 20 posto, a najviše 23 posto dionica T-HT-a. S obzirom na raspon cijene prihod od prodaje mogao bi se kretati od najmanje 4 do 5,5 milijardi kuna.

Hrvatski državljani svoje obvezujuće ponude s pravom prvenstva (do 38.000 kuna), ali i iznad tog iznosa, mogu predavati od 17. do 27. rujna, a do kraja 27. rujna njihove uplate trebaju biti i proknjižene.

Ponude će građani moći predavati u ukupno 293 poslovnice Hrvatske poštanske banke, Erste banke i Fine.

Hrvatski državljani uz pravo prvenstva moći će kupiti dionica T-HT-a do iznosa 38.000 kuna, a s obzirom na utvrđeni raspon cijene znači da će u slučaju maksimalnog iznosa moći kupiti od 118 do 155 dionica T-HT-a.

Na svakih deset tako kupljenih dionica koje zadrže, odnosno kojima ne raspolažu godinu dana, znači do 5. listopada 2008., hrvatski će državljani dobiti jednu dionicu T-HT-a besplatno.

Institucionalni investitori ponude će moći predavati od 17. rujna do 1. listopada, a njihove uplate trebaju biti proknjižene do 4. listopada.

Potpredsjednik Polančec je podsjetio da je preduvjet za davanje ponuda za kupnju dionica u javnoj ponudi i da prospekt za tu prodaju potvrdi nezavisni regulator u Londonu te Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Osvrnuo se pritom i na priopćenje Hanfe kojoj je prospekt za prodaju dionica T-HT-a trebao biti predan u srijedu, ali je predan tek u četvrtak ujutro, zbog čega je Hanfa najavila da bi odluku o prospektu eventualno mogla donijeti tek u četvrtak navečer.

Želeći “spustiti loptu”, Polančec je rekao da se Hanfa organizirala i radi na analizi podataka iz prospekta.

“To zakašnjenje ne treba zvoniti na uzbunu, Hanfa bi večeras na izvanrednoj sjednici mogla potvrditi prospekt”, rekao je Polančec, napominjući da je s Hanfom u intenzivnoj komunikaciji i zahvaljujući joj na suradnji.

Prospekt će, dodao je, krenuti u tiskanje tijekom vikenda, te u ponedjeljak, kada počinje i pravi road show za institucionalne investitore biti na raspolaganju.

Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on StumbleUponEmail this to someonePrint this page

Comments are closed