Družb Adria odlazi, Sredozemna medvjedica dolazi

Danas možete pročitiati dvije lijepe vijesti u Glasu Istre. Prva je da je i Rusija odustala od projekta Družb Adria, odnosno da sada namjeravaju plasirati svoju naftu na zapad preko baltika:

Istodobno hvaljen i napadan, projekt »DružbAdria«, koji je predviđao da se ruska nafta prebacuje naftovodom do Krka, definitivno je propao. Budući da je Hrvatska izgubila interes za naftovod kojim je trebala poteći ruska nafta, Moskva se preorijentirala na drugo tržište i planirane količine »crnog zlata« prebacuje na zapad preko Baltika. Čak kad bi u Hrvatskoj promijenili odluku i shvatili da od naftovoda mogu imati veliku zaradu, Rusija nema više dovoljne količine nafte koja bi se dopremala do Omišlja na Krku. Prema grubim procjenama, Hrvatska je od transporta ruske nafte godišnje trebala zarađivati više od 200 milijuna dolara.

 Dakle, pokazaje su se neistinite špekulacije (koje su vjerojatno bile priče kojim su zainteresirani vukli vodu na svoj mlin) da će se nafta, ukoliko ne preko Hrvatske, izvoziti preko Kopra ili Trsta, te ćemo tako biti izloženi istim ekološkim rizicima a ostat ćemo bez zarade.

Sredozemna medvjedica

 Druga je vijest ist tako lijepa, naime na Verudeli (gdje se i mi često šetamo) je viđena i snimljena sredozemna medvjedica (na slici gore)! Snimili su je talijanski turisti, obitelj Bonett, za vrijeme popodnevne šetnje obalom.

Inače, sredozemna medvjedica je nekada naseljavala područje južnodalmatinskih otoka. Njenom nestanku s Jadrana pridonijeli su ribari kojima je uništavala mreže pa su je stoga proganjali, ali je presudio i gubitak staništa zbog masovnije gradnje uz obalu. Sredozemna medvjedica je zaštićena prema Zakonu o zaštiti prirode, a novčana kazna za ubijanje jedinke iznosi 100 tisuća kuna. Prema nekim podacima, u Sredozemnom moru živi oko 400 sredozemnih medvjedica. 

Dakle, ljubitelji prirode, usprkos hladnom vremenu i jakoj buri imaju razloga za zadovoljstvo… 

Comments are closed