Gradnja u skaldu s okolišem

Ako pročitamo ovaj članak, možemo se samo zapitati što bi bilo kad bi se vrli japanci prošetali našim priobaljem i sa radošću uočili masu preružnih građevina (apartmana i sl.) koje su građene sa jednom i jedinom namjeru da si neki građevinski tajkun i neki lokalni "funkcioner" napune džepove (naravno, onaj prvi podmićuje drugoga kako bi dobio građevinsku za megakompleks u okružju pitomih obiteljskih kućica). A evo kako na slične stvari reagiraju japanci:

Talijanske vlasti pokušavaju umiriti stanovnike centra Tokija koji su, bijesni zbog sjajnocrvene boje nove zgrade Talijanskog kulturnog instituta, čak pisali japanskoj vladi. 

Najveći Talijanski kulturni institut izvan zemlje otvoren je u listopadu prošle godine u gradskoj četvrti Čijoda, nadomak Carske palače i poznatog ratnog svetišta Jasukuni.

Šintaro Išihara, guverner Tokija i otvoreni nacionalist, rekao je da se slaže sa stanarima koje je uzrujala boja nove zgrade od 12 katova, nazvavši je "neprimjerenom".

"Želim reći da mjesto i boja ne odgovaraju senzibilitetu Japanaca", rekao je bivši romanopisac Išihara dnevniku Jomiuri Šimbun. 

 Ako pogledamo malo sliku građevine, vidjet ćemo da je u stvari premija prema nakaradama koje se kod nas rade. No ovo je zemlja Balkan, kako pjeva Bajaga, zar ne?

Comments are closed