Havarija turskog broda nedaleko od Rovinja, prijeti eksplozija i ekološka katastrofa !!!!

Kanaderi neuspješni u gašenju turskog broda, i dalje prijeti eksplozija i ekološka katastrofa !!!!
ROVINJ – Turski brod UND Adriyatic i dalje gori a prema posljednjim informacijama angažirane su specijalizirane firme za zaštitu okoliša i otklanjanje onečišćenja – CIAN, Dezinsekcija i INDOK, koje raspolažu EKO-brodicama i branama za upijanje onečišćenja. Kako je procijenjena potreba za 2 kilometra brana, dodatne brane se dovoze iz Splita. Od 15,05 sati na gašenju su ponovno angažirana dva kanadera. Naime, požar je načinio otvore u palubi, kroz koje je moguće ubaciti sredstva za gašenje. Brod buktinja pluta brzinom od 1,5 milje prema istarskoj obali pa bi se, prema nekim procjenama, mogao za 12 sati približiti obali.

Jutros u 6.07 sati Županijski centar 112 Pazin primio je informaciju od Lučke kapetanije Pula da na otvorenom moru u međunarodnim vodama gori turski brod “UND Adriyatic”.

Prema najnovijim informacijama PU istarske, akcident se dogodio 16 Nm prema zapadu u ravnini Barbarige, a brod je plovio iz Turske prema Trstu. Iz Ministarstva mora, pak, upravo su izvijestili da je požar na ro-ro brodu duljine 193 metra izbio 13 nautičkih milja zapadno od Rovinja, na granici hrvatskog teritorijalnog mora i Zaštićenog ekloško-ribolovnog pojasa (ZERP-a).

Na mjesto nesreće Nacionalna središnjica za zaštitu i spašavanje uputila je tri broda koja su se našla u blizini – grčki putnički brod “Ikarus Palace”, teretni brod “Rik” i tegljač “Brodospas Sun”. Posada grčkoga broda “Ikarus Palace” u 7.06 sati spasila je sve osobe s broda zahvaćena požarom i to 9 putnika i 22 člana posade koje prevozi u Veneciju.

Na brodu “UND Adriyatik”, dužine 193 metra koji je plovio iz Istambula u Trst, nalazi se 200 kamiona i 9 tona opasnog tereta, a pretpostavlja se da je u spremnicima i 100 do 200 t pogonskog goriva.

Zrakoplov je bio jutros u izvidu požara, a na mjesto događaja upućen je kanader te brodica Lučke kapetanije Pula s vatrogascima. U blizini broda su dva tegljača koji nadziru požar, a navodno se gasi s Uljanikovog tegljača Triton. Krmeni dio broda je potpuno izgorio, dok pramčani dio broda i dalje gori.

Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca, mogućnost gašenja požara je upitna jer je riječ o zatvorenom tipu broda, ali se poduzima sve što je moguće. – U svakom slučaju ovo je dokaz da ćemo morati i na razini države i na razini županije razvijati pomorske snage vatrogasaca, jer je vjerojatno da će ovakvi incidenti biti sve češći, kazao je Kozlevac.

Vjeran Piršić iz udruge Eko-Kvarner kaže da je prema statistikama ovakav događaj bio sasvim očekivan, no, unatoč tome, pokazalo se da Hrvatska nije spremna za ovakve havarije. – Brod su prvo okružile talijanske ribarice te helikopter talijanske Obalne straže, a akcija se koordinirala iz Venecije, što je očigledan dokaz da se ZERP ne primjenjuje, kaže Piršić, istakavši da je najkritičniji element u tome da u Hrvatskoj ne postoji luka spasa, gdje bi se brod oteglio i adekvatno sanirao. Zbog nepostojanja luke spasa, Piršić kaže da će u slučaju da brod ne potone, predstavljati dugotrajnu ekološku opasnost.

Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje i dalje stižu informacije da se požar na brodu za sada ne gasi, jer je brod u potpunosti zahvaćen plamenom, i postoji opasnost od eksplozije. Upućen je remorker opremljen za gašenje požara i ograničavanje ekoloških incidenata sa naftne platforme “IVANA” koji trenutno nadzire situaciju, zatim brod Lučke kapetanije iz Pule, na kojem su stručnjaci koji će izvršiti procjenu situacije, a u pripravnosti su i 2 zrakoplova ‘Kanader’. I dalje postoji velika vjerojatnost da će brod potonuti i da će doći do ekološkog onečišćenja.

Aktivirani su državni Stožer za provedbu plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora kojem predsjeda predstavnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje, te dva županijska stožera Istarske i Primorsko-goranske županije, dok akciju spašavanja i dalje koordinira Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru.

U 07,30 sati aktiviran je Stožer operativnog centra Istarske županije na kojem su sukladno Planu intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Istarskoj županiji dogovorene pripremne mjere u slučaju i u cilju sprečavanja eventualnog onečišćenja mora. Zapovjednik stožera je Robert Belušić.

Za sada nema detaljnijih informacija o vlasniku broda (mediji, ali i nadležne institucije se razilaze čak i u navođenju točnog imena broda) ni ostalim okolnostima prijevoza opasnog tereta. Barem smo u međuvremenu saznali da je ipak točno ime UND Adriyatik. Također, DUZS javlja da brod i dalje gori, te da je na gašenje upućen jedan ‘kanader’. Do 12:58 sati izveo 8 naleta na zapaljeni brod. Bez značajnijeg učinka, te je stoga povučen. Na mjesto zapaljenja broda upućeni se dodatni remorkeri iz Rijeke – 2 remorkera Jadranskog pomorskog servisa.

Tjednik Nacional piše da je UND Adriyatik izgrađen 2001. godine u brodogradilištu u njemačkom gradu Flensburgu. Dug je 193, a širok 26 metara. Ukupna masa mu je 22.900 tona, a maksimalna brzina 21,5 čvorova. Izgrađeno je ukupno 6 takvih brodova za dva naručitelja.

Četiri su u vlasništvu turske kompanije UND Ro Ro. Inače, sestrinski brod UND-Ege 2001, godine proglašen je brodom godine u svojoj kategoriji. S obzirom da se radi o relativno novom i očito kvalitetnom plovilu, vjerojatno je da je uzrok požara ljudska greška.

Turska tvrtka UN Ro Ro specijalizirana je za transport kamiona, a u vlasništvu je nekoliko jakih međunarodnih transportnih poduzeća iz Turske. Kompanija trenutno raspolaže s 18 brodova, a većina ih prometuje na ruti od Istanbula do Trsta. Prema tvrdnjama njihovog tehničkog direktora Hasana Pehlivana UND Ro Ro svakodnevno preveze više od 400 kamiona. (Barkun)

Pogledajte video na Dnevnik.hr

Državna uprava za zaštitu i spašavanje objavila je poziciju broda u 13.40 sati:

izvor :www.Barkun.hr

Comments are closed