Hrvatska ipak neće tako skoro u NATO?

Ono što možemo pročitati zadnih nekoliko dana može ponuditi optimizam, naime bahata predstavnica nato pakta Victorija Nuland izjavljuje da hrvatska jo nije spremna ući u nato pakt jer ne želi potpisati sporazum o neizručivanju Američkih državljanja, te ne želi slati vojsku u irak. Slijedi dio članka koji danas donosi Glas Istre:

 

Kako doznajemo iz krugova hrvatskih stranačkih čelnika s kojima je američka veleposlanica razgovarala u Saboru, Victoria Nuland smatra da Hrvatska treba mijenjati Ustav zbog »nepraktičnosti« dvotrećinske većine koja je potrebna za slanje vojnika izvan zemlje. Pritom je Hrvatsku vojsku izričito nazivala vojnim snagama namijenjenim intervencijama izvan zemlje. SAD je preko svoje veleposlanice ponovno otvoreno zatražio i potpisivanja sporazuma o neizručenju Amerikanaca, neizravno zaprijetivši u protivnom ne samo blokadom hrvatskog ulaska u NATO, nego i u Europsku uniju.

Osobno mi ovo izgleda kao veliki bezobrazluk, jer traže dvostruka mjerila(neizručivanje) kako bi mogli nekažnjeno provoditi svoju politiku po svijetu. No začudilo me da su sporazum o neizručivanju, usprkos velikom antiameričkom raspoloženju potpisali neki naši susjedi:

 

Amerikanci podsjećaju da je čak i SCG potpisao sa SAD-om poseban sporazum koji se, doduše, ne zove sporazum o članku 98, ali sadrži sve odredbe iz takvih sporazuma, pa i odredbu o neizručivanju državljana SAD-a. Time je, naglašava američka strana, Hrvatska ostala jedina zemlja u regiji koja još nije potpisala takav sporazum.

I na kraju, nadam se da da će ameri ostati doslijedni u svojoj namjeri da nas ne prime u NATO pakt, kako ne bi morali sudjelovati u njihovim imperijalističkim ambicijama, da ne upotrijebim neku težu riječ.

Comments are closed