HT blokira pristup IC blogu :)

Nakon jučerašnjeg "pranja" HT-ove politike, možda ste primjetili da je u više navrata IC blog bio nedostupan. No proivjerio sam, iz drugih zemalja(probao sam spajanje iz amerike) IC blog je potpuno funkcionalan! To znači da ga nisu mogli vidjeti samo oni nesretnici koji se spajajau preko HT-a! A to me navodi na zaključak da je to odmazda za jučerašnj članak 🙂 . Naravno ovo (kao i naslov) je samo šala, i uvod za iznošenje još jedne činjenice. Naime, svi koji imaju neki website, i koji su ga selili sa servera na server, znaju koliko taj proces kod HT-a traje dugo. Naime, nekad je potrebno i dan – dva da HT promjeni podatke u svom DNS-u, dok taj proces u ostalom djelu svjeta traje nekiliko sati ili pol dana.

Tako je i ovaj slučaj sa IC blogom, uzrokovan njihovom nedovoljno performantno tehnologijom za ovoliku količinu usluga i prometa koji nude, te politikom iskorištavanja(i monopolizma) bez ulaganja koju vodi DT. Naime, HT ide s agresivnom reklamom, širi ponudu ADSL-a, ISDN-a itd, a da takvo širenje ne prate adekvatna ulaganja u infrastrukturu. Inače znam da imaju velikih problema sa održavanjem jer su gospoda iz DT-a srezali svako ulaganje u održavanje (?!) infrastrukture, tako da je ista na rubu održivosti, te očito da im nije cilj razvoj već samo marketing i čisto izvlačenje love od hrvatskih građana! Da dragi sugrađani, takva je politika DT-a u zadnjih pet godina. Tek su se u zadnje vrijeme trgli jer su imali nekoliko ispada većih centrala, no ono što njih brine nije što kvaliteta usluge već gubici koje su imali što se u to vrijeme nisu trošili telefonski impulsi! Naravno Hrvatska nije Njemačka, tako da gazde iz DT-a nemaju obavezu štititi hrvatske nacionalne interese. Baš me zanima bi li se tako ponašali u njemačkoj? Tako su se domaće sluge, uz argument gubitka dobiti, ipak okuražili zatražiti određenu lovu od gazde njemca da neke stvari dovedu barem približno u red. I da budemo na čisto: cilj svih ulaganja u infrastrukturu će biti autonomiziranje postrojenja, odnosno lišavanje potrebne za ljudstvom!

A što se tiče ADSL-a… To je posebna priča. HT je napravio akciju prije nego li je infrastruktura bila spremna, tako su išli sa ziheraškom politikom: prvo skupi klijente, a onda uloži! Tako da smo ADSL čekali 5 mjeseci, iako su ga po ugovoru bili dužni staviti u roku od mjesec dana. No još je perfidniji razlog takve politike: uzeti potencijale klijene konkurenciji koja je napokon dobila mogućnost pružanja takvih usluga. Sličan se primjer dogodio krajem 2004 kad je HT povoljnim uvjetima i reklamnom kampanjom preuzeo veliki broj GSM pretplatnika znajući da dolazi konkurencija(ugovori na dvije godine), i da će biti prisiljeni sniziti cijene. Odmah nakon te akcije, počeli su nuditi pretplatu u koju je bio uključen telefonski promet. No, za razliku od ADSL-a ovdje su ipak bili u stanju isporučiti uslugu, možda i zato što je tu infrastrukturu razvio stari HT odnosno HPT.

I da se vratimo na razlog nedostupnosti IC bloga. Naime, u HT-u tvrde da, jadni baš mi ih je žao, nemaju dovoljno novca, pa si onda ne mogu priuštiti skupu opremu za rutanje internet prometa, već se jadni siromasi krpaju sa onim što imaju. A lova teče li teče u džepove njemačkih gazdi. Tako da imaju ogromne cache-ove kojima treba dva dana da se isprazne (činjenica je da presenjenje sajta sa servera na server traje i dan – dva), te ponekad nisu u stanju routati (ispadi) prema određenim IP adresama (dakle nemožete do svog sajta).

Može li se sve to dokazati?  Pitajte bilo koga tko se ozbiljnije bavi internetom u hrvatskoj. Pitajte poduzetnike (npr. pogodak.hr) koji su svoju infrastrukturu, servere i projekte morali preseliti vani: u Sloveniju, Italiju, Austriju jer im je usprkos udaljenosti to bilo jeftinije, odnosno jedino moguće. Zar nebi bilo bolje da se u hrvatskoj razvilo više tvrtki koje nude usluge smještaja i kolokacije servera? Znamo li koliko firmi koje se bave hostingom imaju servere u hrvatskoj? Samo jedna: www.iskon.hr. Pitajte npr. hostingcentar.com gdje su im serveri? Zar nebi bilo bolje da su svi ti serveri smješteni u kod nas, korist bi imali i ljudi i država čija je blagajna kronično prazna, a nevjerojatno lako dopušta da nam drugi uzimaju posao. Uzrok svega toga je naravno nevjerojatno visoka i neekonomska cijena stalnih veza koju je nametnuo HT, a dozvolio netko.

Naravno, ove činjenice zna većina profesionalaca u poslu, dok ostali vjerojatno misle da u T-HT-u lete ružičasti balončići iz akcije "balone na balkone"! A stvarno stanje možete vidjeti ako odete u HT-ovu centralu za održavanje u Zagrebu(radnička cesta): tamo nema ružičastih balončića.

Comments are closed