Sramotna politika HT-a

Ovih dana su se svi medilji raspisali i raspričali o novom davatelju telekomunikacijaskih usluga TELE2. Interesantno je da su cijene i 50% niže nego kod dosadašnjih davatelja usluga HT-a i VIP neta! Nevjerojatno zar ne? No taj podatak samo pokazuje koliko su nas DT i država derali i oštetili u zadnjih 5 godina. Oštetili su narod za milijarde kroz prevelike cijene usluga i pretplate, a nitko za to neće odgovarati, jer je sve legalno zar ne? Ali pravo i pravda očito nisu dva istovjetna pojma.

Da se nebi previše odlazilo u širinu fokusirat ću se na domenu interneta, jer mi je to struka i jer znam koliko je telekom oštetio i usporio hrvatsko poduzetništvo kroz visoke cijene internet konekcija, onemogućujući na taj način razvoj određenih grana internet gospodarstva(npr. web hostinga i ostalih web usluga, ali i drugih servisa)! Naravno, HT (a pogotovu DT) vjerojatno nije previše briga za razvoj hrvatskog gospodarstva, no tu je kiksala naša država koja je omogućila DT-u takav monopol koji je umnogome unazadio naše gospodarstvo, učinivši ga nerentabilnim zbog visokih troškova jednog od vitalnih resursa: telekomunikacije. A kako znamo, komunikacije-informacija je srž današnjeg gospodarstva.

Mnoge bi se aplikacije i usluge bile razvile da nije bilo visokih HT cijena: znam konkretne prilike iz svoje okoline, gdje su neke kvalitetne poduzetničke ideje i inicijative pale u vodu zbog visokih cijena HT-a. Jednostavno bi usluga bila preskupa i nerentablina. Već se godinama srećem sa različitim poslovnim inicijativama koje zapinju na jednoj stavci: cijena telekom usluga. GSM, GPRS cjenici su tako koncipirani da cijenom blokiraju bilo kakav ozbiljniju poslovnu aplikaciju.

Pa pogledajmo još jedan primjer: HT ne želi uz ADSL davati i mogućnost fiksne IP adrese(što se bez problema daje u njemačkoj, ili italiji), što bi bila jeftina alternativa stalnim vezama na internet. Zašto?  Pa zašto bi netko razvijao svoj posao na jeftinoj tehnologiji? Zašto bi netko realizirao svoje ideje, pružio neku uslugu, za male novce pokrenuo poduzetništvo i danas-sutra sa time prehranjivao svoju obitelj? Jeftini adsl sa fiksnom IP adresom bi otvorilo vrata mnogim malim poslovnim inicijativama, nove mogućnosti koje bi možda sutra prerasle u velike generatore novca, jer kad počnete nuditi uslugu počinjete kao mali, i kasnije narastete.  No, sve to HT vrlo suptilno blokira, a naša država tolerira. Jedino što nas se sustavno potiče je potrošnja: na to nas potiču banke, trgovački lanci, HT svojom politikom cijena i ostali, a u razvoj gospodarstva nitko od njih ne želi ulagati. No državi to očito nije važno, važnije je da uzmemo neku crkavicu iz predpristupnih fondova i pokrpamo rupe u proračunu, umjesto da sami stanemo na svoje noge.

 Da sve nebi ostalo na teoriji, pogledajmo jednu zanimljivu usporedbu usluga u domeni interneta. Uspoređivati ćemo najam servera, a dobar i povoljan server je ključan faktor ukoliko se želite ozbiljno baviti internetom(i biti rentabilni). Iskreno, pokušao sam naći tako jadnu ponudu kakvu ima HT (pentium III !??!), no nisam uspio, tako da ću uzeti najjeftiniju varijantu kod drugog providera.

Slučaj A: eminentna svjetska hosting kompanija

  • Intel Celeron 1.3 GHz
  • 512 RAM
  • 60 GB Hard Drive
  • 1000 GB Monthly Transfer (mjesečni promet)

cijena: 99$ mjesečno, + 1$ postavljanje servera! (uvjerite se sami ovdje)

Slučaj B: DT/HT

  • Intel Pentium III, 866 MHz
  • 256 MB RAM
  • 18 GB hard disk
  • Nema uključen mjesečni promet

Cijena 2.000,00 Kn + PDV mjesečno, postavljanje 1.200,00 Kn + PDV. No to nije sve: Cijena prometa po jednom gigabajtu iznosi nevjerojatnih 40,00 Kn + PDV za promet iznad 200GB, što znači da bi Vas samo promet od 1000GB (koji je u prvoj ponudi uključen u cijenu od 99$), došao koštati nevjerojatnih 40.000,00 Kn + PDV!?!!! Uvjerite se sami
 

Napominjem da nisam odabrao najjeftinijeg svjetskog providera, već jednog od najkvalitetnijih.

Ako dakle usporedimo mjesečne troškove u ova dva slučaja, doći ćemo do nevjerojatnih podataka: Dakle ako uzmete hosting od američke kompanije to ćete plaćati 99$ mjesečno, ili zaokružimo to na 700,00Kn / mjesec. S druge strane, ako pogledamo ponudu HT-a, doći ćemo (za istu ponudu) do sramotne cifre od 42.000,00 Kn + PDV / mjesec!??! Dakle, dragi sugrađani punih 60 puta skuplje! No ono što najviše bode u oči je 40.000,00 KN + PDV samo za internet promet, koji je bazična djelatnost HT-a!

No zanemarimo sada cijenu hostinga, lako se može reći da to ništa ne znači, jer to nije primarna djelatnost HT-a, i time ne utječu bitno na stanje informatiziranost gospodarstva. No što je sa vezama na internet? Svojom telekomunikacijskom infrastrukturom oni bi trebali omogućiti kvalitetnu komunikacijsku povezanost ljudi sa ostatkom svijeta? Pogledajte cijene ovdje i divite se: Naime, HT prodaje 2Mb/s link za  29.990,00 Kn + PDV (ukupno 36.587,80 Kn) mjesečno! Nevjerojatno, kad se zna da je u americi sličan link moguće dobiti i za doslovno deset puta manju cijenu! Na koji način ćemo onda biti konkurentni i razvijati internet usluge, ako HT ima monopol na infrastrukturu? No naše političare to ne zabrinjava, više ih brine preimenovanje ulica, podizanje spomenika i slikanje u raznim prilikama, te naravno neizostavna EU imperija.

Zar nisu onda takva politika i takve cijene prava sramota i kočnica našeg gospodarstva? Nisu li ovi gore podaci realan pokazatelj izrabljivanja? Kako će nas cijeniti drugi kada mi neznamo sami sebe?

Comments are closed