I sloboda ima svoju cijenu, zar ne?

Očito u ovoj našoj zapadnoj civilizaciji postoji samo jedan čvrst i stabilan zakon: a to je zakon novca-profita. Nažalost i najveća svijetska tražilica Google se priključila ogromnom broju kompanija raznih profila koje pristaju svoje usluge i proizvode staviti u službu kineske diktature: kako ne bi izgubili dio bogatog kolača kineskog tržišta.

Naravno, realno je za očekivati (s obzirom na broj stanovnika) da će kina u skoroj budućnosti  postati jedna od najvećih, ako ne i najveća svjetska sila. No možemo se samo zapitati (i strahovati) kako će izgledati svijet u njihovoj režiji, kad je i Google pristao da rezultate svojih pretraživanja uobliči ne po relevantnosti, već po ukusu kineske vlade, čime je prekršio jedno od svojih osnovnih načela na temelju kojih je i stekao svoju golemu popularnost.

Razlike u prirodnim i cenzuriranim rezultatima možete vidjeti ovdje. Jako je zanimljivo za primjetiti da su cenzurirani web sajtovi organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, iz čega je vjerojatno jasno kakvu politiku vodi kineska vlada.

Ova vjest je tim interesantnija ako se ima na umu da je samo nekoliko dana prije, Google odbio zahtjev američke administracije da im da uvid u navike surfanja korisnika pod izgovorom da bi to bila povreda privatnosti korisnika. lako se da zaključiti da bi takav potez Google-a u zapadnom svijetu imao katastrofalan učinak na njihovo poslovanje(čitaj profit), te tako i ovo potvrđuje tezu sa početka posta: da je danas jedini stabilan zakon zakon novca i profita. A do kada će biti tako, ovisi samo o prosječnim ljudima (odnosno o nama) i našem stanju svijesti.

Comments are closed