Imperij uzvraća udarac III: borba se zahuktava

Kao što smo i predvidjeli, borba se zahuktava na način da se pokušava ispitati i mobilizirati javno mijenje putem izjava raznih dužnosnika. Pri tome očito prednjači italija, koja sada otvoreno pretendira na povrat istre i dalmacije. I tako Talijanski ministar za odnose s parlamentom Carlo Giovanardi izjavljuje

Da će Italija izvršiti kulturnu, gospodarsku i turističku invaziju kako bi obnovila ‘talijanstvo Dalmacije’.

A zastupnik Nacionalne alijanse u parlamentu Roberto Menia izjavljuje

da će, kad Hrvatska uđe u EU, Italija vratiti Istru, Rijeku i Dalmaciju.

Još je najveća sramota za Istru što je tamo bio zastupnik talijanske manjine Furio Radin, a da na niti jedan način nije kritizirao takvu politiku i takve izjave. Kako prenosi večernji list:

Za okruglim stolom na kojem se raspravljalo o temi "Italija i Dalmacija danas i sutra" Radin je sjedio s (neo)iredentistima i neofašističkom kremom (senator Lucio Toth i predsjednik Tršćanskog odbora Slobodne Općine Zadar u egzilu i direktor lista "Il Dalmata" Renzo de Vidovich,  zastupnik Nacionalne alijanse u parlamentu Roberto Menia i drugi) koja je dosad u više navrata glasno spominjala kako je Dalmacija ukradena Italiji.

Naravno,  vjerojatno je nemoguće da će do nekih prekrajanja granica opet doći(jer bi to za sobom povuklo bezborj implikacija za EU), no ove izjave i kampanja se ne podudaraju slučajno sa početkom pregovora hrvatske za ulazak u EU. Jesu li to incijative pojedinaca i desničara putem kojih si žele pribaviti određene političke poene, ili se radi o nekom sustavnom pokušaju zadobivanja određenih ustupaka od Hrvatske, pokazat će vrijeme.

Comments are closed