ISTARSKI GONIČ – PRVI KORAK U ZAŠTITI IZVORNOG PSA

Agencija za ruralni razvoj Istre Pazin
Šetalište pazinske gimnazije 1, Pazin
tel. 052/619-610, 616-610
EDUKACIJA I USAGLAŠAVANJE KRITERIJA OCJENJIVANJA ISTARSKIH GONIČA – PRVI KORAK U ZAŠTITI IZVORNOG PSA

AZRRI – Agencija za ruralni razvoj Istre, Klub Istarski gonič, Veterinarski fakultet Zagreb, kinološki suci i vlasnici pasa zajedno u zaštiti vrijedne izvorne pasmine

Program zaštite istarskih izvornih pasmina pasa – kratkodlakog i oštrodlakog goniča pokrenula je Istarska županija preko svoje Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI). Nakon prvih koraka i uspostavljanja suradnje s Kolegijem za kinologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uslijedilo je i prvo okupljanje s kinološkim sucima i uzgajivačima – vlasnicima pasa. Pokretanje ovakva programa dvojica dugogodišnjih članova i voditelja Kluba istarskog goniča Lino Kodela i Milan Uljančić smatraju povijesnim za očuvanje i zaštitu istarskog bogatstva – istarskih goniča. Potreba za pokretanjem ovog programa iskazana je kroz veliki odaziv uzgajivača (42) i prisustvo svih kinoloških sudaca s područja Istarske županije ovom druženju. Uzgajivači su prikazali svoje pse, provedeno je probno ocjenjivanje pasa, te je utvrđena potreba da se za kinološke suce organiziraju radionice koji će im omogućiti da u međusobnoj komunikaciji prorade standard i usuglase stajališta oko primjene standard istarskog goniča.
Prof.dr.sc. Mario Bauer, profesor Veterinarskog fakuleteta u Zagrebu i cijenjeni hrvatski kinolog, svoje je znanje skupljeno kroz 50 godina rada u kinologiji i veterinarskoj medicine stavio na raspolaganje ovom program koji će voditi županijska Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI).
Prema riječima voditelja gospodarskih programa AZRRI – Agencije za ruralni razvoj Istre veterinara Gordana Šubare, posebno mjesto u zaštiti istarskog goniča imat će Centar za regionalno ruralni razvoj osnivanje kojeg potiče Istarska županija, koja je u tu svrhu sklopila i pismo namjere s Gradom Pazinom. AZRRI će u Centru organizirati svu infrastrukturu potrebnu za zaštitu istarskih izvornih pasmina, pa tako i istarskog goniča. Kroz takav centar moći će se ostvariti i kvalitetne ideje nužne za kvalitetnu zaštitu pasmina, kao na primjer baza podataka, banka sjemena istarskih goniča, kao i sve edukacije kako kinoloških sudaca, tako i uzgajivača.
Prvi korak bit će DNA analize koje će provesti Veterinarski fakultet u suradnji s Hrvatskim veterinarskim institutom. Doktorantica Andrea Faggian Matić doktorirat će na radeći na utvrđivanju tipične genetske slike pasmina istarskih kratkodlakih i oštrodlakih goniča.

Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on StumbleUponEmail this to someonePrint this page

Comments are closed