Koji je najbolji Browser?

Opera 

Sjetio sam se da sam jučer iskritizirao Microsoft i njegov produkt zvan Internet Explorer, a nisam ponudio bolju alternativu. Ovim postom želim malo podignuti svijest prosječnom pučanstvu o jednom svijetu i borbi koju obično ne zamjećuju. Dakle, browser ili internet preglednik je software koji služi za pregled web stranica, a obično ima i niz drugih funkcija poput download manager-a, zabilježavanje omiljenih stranica (favorites) i slično. Koje to osobine treba imati internet preglednik da bi bio dobar? Jer naizgled i Internet Explorer zadovoljava kriterije: naime putem njega je moguće sasvim lijepo pregledavati stranice. Ovdje su neki od kriterija: Kriteriji koje mora zadovoljavati kao software:

 1. Brz
 2. Pouzdan
 3. Siguran

Kriteriji koje mora zadovoljavati kao internet preglednik:

 1. Funkcionalan
 2. Siguran (hackeri, virusi i to)
 3. Kompatibilan web standardima: html, css
 4. Kompatibilan skriptni jezik (javascript npr.)

Ispričavam se ako sam nešto zaboravio (a vjerojatno jesam), nadopunite me. E sada pogledajmo kako IE zadovoljava ove uvjete: da ne duljim puno uglavnom potpuno ne zadovoljava.

Naime drugi browseri su i brži i sigurniji i funkcionalniji.

Ljudi koji to ne primjećuju vjerojatno nikad nisu koristili drugi browser, niti su imali potrebe za time. Probajte pretraživati nešto na google-u, te otvarati i zatvarati istovremeno desetak prozora explorera, i vidjet ćete rezultat. Da ne govorimo o gnjavaži oko snalaženja u toj šumi prozora. Drugi browseri poput mozille ili opere, to rješavaju sa lakoćom.

No najveća zamjerka, koju imam kao profesionalac, je njegova nestandardnost. Naime, IE ne poštuje css standarde, ima neke svoje posebne skriptne funkcije, te na taj način izrazito otežava posao programerima. Činjenica da se većina stranica ipak najbolje vidi u Internet Exploreru proizlazi iz tuda što je najrašireniji, i što programeri prilagođavaju programski kod njemu a ne standardima!

Zamislite vi bezobraznog načina kojim Microsoft koristi svoj monopol u operativnim sistemima (Windowse) da bi izgurao konkurenciju?

 

No ostavimo to po strani i pređimo na alternativu. Naime, kod svakog profesionalca koji drži do sebe u internet biznisu, i koji nije vezan poslovno i interesno sa microsoftom, nećete vidjeti da koristi IE. U zadnje vrijeme se pojavila, odnosno raširila odlična i besplatna alternativa u obliku Firefox browsera! Praktički sve što je dostupno za IE dostupno je i za firefox, i praktički sve što se vidi pod IE vidi se i u firefox-u. No, to ipak nije ono naj. I na kraju dame i gospodo, pobjednik odnosno najbolji browser, koji je (po mom skromnom mišljenju):

 • Najbrži
 • Najlakši
 • Najstabilniji
 • Vrlo funkcionalan-operativan (nisam rekao naj jer to ovisi o osobnom utisku)
 • Ima hrpu korisnik funkcija (poput RSS readera)
 • Po dosadašnjem iskustvu potpuno siguran

Je OPERA browser! (gore na slici)

Vidio sam i probao hrpe browsera, od Internet Explorera 4 i Netscapea 4 na ovamo (danas ih koristim 3 aktivno), no ovo je po meni najbolji browser s kojim sam radio. Znam da ga ne koristi puno ljudi, no oni koji da, ga vjerojatno vole. I na kraju nadam se da će vam ovaj post pomoći, potaknuti da probate nešto novo, a možete isto tako i reći: baš me briga, brinite se vi tehničari oko toga meni je dobar i Internet Explorer! I je dobar (npr bolji nego netscape 6), ali ima puno boljih, a korištenjem drugih browsera potičemo microsoft da se prikloni standardima (vidjet ćemo kakav će biti IE 7), te da ubrza razvoj tehnologije internet preglednika: koja se namjerno koči kako se težište računarstva sa stolnog nebi prebacilo na internet (mada je to neizbježno). Od toga bi svi imali velike koristi u obliku puno novih, besplatnih ili plaćanih servisa! Ugodno surfanje!

Comments are closed