Mama i tata naprijed, djeca i unuci samo do pola!!

Vijest da će Hrvatska država izgraditi 4000 stanova za povratnike, bivše nositelje stanarskog prava na područjima koja su izvan područja posebne državne skrbi, koji su kao izbjeglice napustili Hrvatsku, u prvi tren me je veoma razveselila jer sam pomislio kako je konačno pravna država učinila ono što je jedino bilo ispravno: obeštetiti te nesretne ljude i vratiti im ona prava koja smo imali mi sretnici s pedigreom čija su vrata pragmatični osloboditelji zaobilazili, te smo zahvaljujući povoljnijoj krvnoj slici ostali u svojim stanovima i time, također kao nosioci stanarskog prava, stekli pravo na otkup.
No, ubrzo je uslijedilo razočarenje, jer dalje se u Vladinom priopćenju navodi kako se ”ti novoizgrađeni stanovi za povratnike neće moći otkupljivati niti nasljeđivati”.
A to, dakle, znači slijedeće: Ako je za pretpostaviti da se kući u Hrvatsku vraća kompletna deložirana obitelj, tj. roditelji i djeca, nakon smrti roditelja djeca će po drugi puta morati pakirati kofere i postati izbjeglice, samo ovoga puta njihova prisilna deložacija neće uslijediti pod prisilom samovoljnih pojedinaca, koji su početkom devedesetih igrali se kauboja, nego pod prisilom zakona – očito istih zakona koji su u ono vrijeme stali na stranu gradskih (i prigradskih) revolveraša.
Jednom riječju te obitelj su u sličnoj poziciji kao i 91, s tom razlikom što im je ovdašnja državna vlast samo produljila rok boravka u stanu dok mama i tata budu živi…a vi djeco ćete tada opet morati van.
E, pa drugarice i drugovi, dame i gospodo, (moje) hrvatice i (moji) hrvati…recite vi meni gdje je sada tu pravda? Zar ne bi bilo pravednije tim nesretnim ljudima vratiti sva oduzeta prava koja su izgubili ne svojom krivicom, tj ona prava koja smo u tom trenutku imali i svi mi u Hrvatskoj na temelju kojih smo stekli pravo otkupa, a čime su i naša djeca i naši unuci stekli privilegiju koja im daje barem kakvu takvu sigurnost za budućnost!!!!?…
Ili sam ja u toj cijelo prići nešto propustio?…

Comments are closed