Mezoterapija

Što je to MEZOTERAPIJA?

Tko je u svom životu trpio ili trenutno podnosi bolove, koji ne reagiraju, ili vrlo slabo reagiraju na lijekove, mora probati relativno novu i modernu metodu liječenja, koja je ne samo učinkovita nego su joj i nuspojave zanemarive. Nevjerojatno, reći ćete…, ali, još 1952.godine, dr Michel Pistor, obiteljski liječnik,izumio je metodu koja ne zahtjeva veliku tehnološku podršku, ali objedinjuje našu znanstvenu medicinu sa tradicionalnom kineskom medicinom, fitoterapijom i homeopatijom.Liječenje je prozvao MEZOTERAPIJA jer se lijekovi daju u srednji dio kože, mezoderm, što bliže mjestu poremećaja, da bi djelovali tamo gdje je potrebno, a pri tome ne uništili organe kao jetru, bubrege, želudac i sl.

Zbog svoje jednostavnosti i velike učinkovitosti, metoda je prihvaćena po cijelom svijetu, i danas ju prakticiraju mnogi liječnici, koji su prošli edukaciju iz liječenja mezoterapijom.

Kome je namjenjena mezoterapija?

Svima koje se brinu za svoje zdravlje, i žele učinkovito lječenje bez nuspojava koje izazivaju medikamenti.

Mezoterapijom se liječe:

 1. Problemi lokalne i regionalne cirkulacije
 2. Bolovi u leđima, mišićima i zglobovima
 3. Sportske ozljede
 4. Glavobolje i migrene
 5. Ginekološki poremećaji
 6. Bolesti zubnog mesa
 7. Poremećaji raspoloženja i spavanje
 8. Bore, celulit
 9. Odvikavanje od pušenja
 10. Neuralgije ( trigeminus, interkostalna, i sl. )
 11. Prekomjerno ispadanje kose

Bol

Primarna namjena mezoterapije je bila da otkloni bol, pacijentima koji radi oštećenja organa, ili svijesti o štetnosti lijekova, nisu mogli ili htjeli lijekove uzimati na usta. Ta zaista čarobna metoda, također putem malih mikro uboda u srednji i gornji sloj kože ( 1-4 mm ), u ovisnosti o dijelu tijela, donosi lijek tamo gdje postoji bolni proces. Koža, kao veliki rezervoar, tada polako otpušta lijek do bolnog mjesta, a djelovanje je dugotrajno. Za razliku od akupunkture, mezoterapija se primjenjuje puno rjeđe, u prosjeki 1puta mjesečno, osim ako pacijent nema potrebe za češćim dolascima.

Posebno je pogodna za kronične bolesnike, koji trpe bol godinama, za teške neuralgije, za degenerativne bolesti lokomotornog aparata, ali i za glavobolje.

Osnovna supstanca koja se primjenjuje je lokalni anestetik, uz lijekove koji pospješuju cirkulaciju, smanjuju upalu, vitaminske koktele. Za pacijente koji su skloniji prirodnoj medicini, homeopatski preparati se ravnopravno uključuju u terapiju, i također izvanredno djeluju.

Prednost mezoterapije je da se daje samo desetina lijeka koji bi se inače uzeo na usta ili klasičnom intramuskularnom injekcijom, tako da nuspojave ne postoje, ili su svedena na najmanju moguću mjeru.

Odvikavanje od pušenja

Dr Andre Walter, prikazao je ovu metodu prije više od 20 godina na 5000 pacijenata. Rezultati apstinencije izgledali su ovako:

 • 100% nakon 1 dan
 • 90% nakon 1 tjedna
 • 70% nakon 1 godine
 • 50% nakon 5 godina.

Prije početka terapije , mora se učiniti liječnički pregled i razgovor o motiviranosti samog pacijenta. Samo kod pacijenta koji se želi odviknuti od pušenja, bilo iz zdravstvenog ili nekog drugog razloga, primjenjuje se terapije. Vrlo je jednostavno, površnim ubodima u ušku, injiciraju se male količine lijeka. Obično je dostatan jedan tretman, a ako se pojave simptomi apstinencijske krize, preporuča se još jedan tretman, to se događa u manje od 10% slučajeva

Estetska mezoterapija

Izuzetno uspješna metoda za rješavanje celulita i masnih jastučića koji ostaju i nakon kure mršavljenja, i izravnavanje bora-mezolift. Ovaj vid mezoterapije se najviše koristi u Sj. i J. Americi, zemljama gdje se od lijepog izgleda živi i zarađuje, te sve više potiskuje kirurške metode estetske medicine.

Ispadanje kose

Izuzetno uspješna metoda za zaustavljanje ispadanja kose i poticanja rasta. Kombinacija lijekova se daje direktno u vlasište, gdje potiče regeneraciju folikula.

U eri visoko tehnološki opterećene medicine, ova metoda nas vraća početcima, izravnom kontaktu liječnika i pacijenta, gdje nije samo važno što se daje, nego i na koji način. Mezoterapiju smiju prakticirati samo liječnici, jer je prije svega potreban liječnički pregled i procjena.Važno je naglasiti da za ovu vrst terapije nema dobnih granica, mogu joj se podvrgnuti i djeca, jer se ubodi provode specijalnim aparatima, brzi su i gotovo bezbolni.

Saznajte više – Mezoterapija

dr. Sanja Toljan

Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on StumbleUponEmail this to someonePrint this page

Comments are closed