(n)ex(t) Yugoslavija?

Ovih dana smo svjedoci EU prijedloga da Hrvatska uđe u novu carinsku uniju sa zemljama bivše Jugoslavije minus Slovenija plus Albanija. Zaista probrano društvo, koje zorno pokazuje kamo nas EU svrstava. Očito su ideje o našoj stopi rasta i razvoja ipak samo prazno naklapanje političara a ne realnost, pa mi smo za strance ipak "mala zemlja za veliki odmor" prije svega, dakle jedno malo veće izletište.

Osobno nemam ništa protiv takve carinske unije, jer je trgovina i razmjena dobara i usluga već sada realnost na ovim našim prostorima, a od nje bi najviše profitirali najrazvijeniji: dakle vjerojatno Hrvatska. Carinska unija bi olakšala plasman robe na druga tržišta, no možda bi o ovoj temi više mogli reći neki drugi sa ovog bloga (poput Jasne ili Q) koji su stručniji po tom pitanju.

Jedina je prepreka realizaciji te ideje još uvijek svježe sjećanje na Jugoslaviju (na koju nova unija neodoljivo podsjeća) i  poslijednji rat. Mislim da je to razlog ovakvog plasiranja informacije, gdje se polako ispituje javnost koliko je spremna prihvatiti takvu ideju, te ju se priprema realizaciju spomenutog sporazuma, koliko god sada političari govorili kontra toga. Sanader, Račan i ekipa će već naći načina da uvjere javnost kako je to dobro za Hrvatsku, kao što su to učinili već nebrojeno puta do sada.

No najveći je problem što bi onda ljudi mogli pogledati kartu unije i početi se pitati: "Pa za što smo onda ratovali?". Što je pitanje sasvim na mjestu, i pokazuje svu ljudsku glupost i apsurdnost koncepcije ratovanja.

Comments are closed