Nezakonite radnje u dobroj namjeri

Županijski sud u Istri, proglasio je Jakovčićevu kupovinu sela Sv. Juraj nezakonitom. To je bio povod da vjećnici IDF-a zatraže ostavku Župana jakovčića.

VIJEĆNIK Istarskoga demokratskog foruma (IDF) Damir Radnić na večerašnjoj je sjednici Skupštine Istarske županije zbog presude Županijskog suda, koji je kupoprodaju sela Sv. Jurja proglasio nezakonitom, zatražio ostavku župana Ivana Jakovčića.

Ovo, složit ćemo se, nije ništa čudno, no g. Jakovčić je odbio dati ostavku uz vrlo zanimljivo objašnjenje:

….što je on odbio rekavši kako se u tom slučaju osjeća potpuno čistim, jer je siguran da je sve učinio u dobroj vjeri.

Dužnost župana pokušao sam do sada uvijek obnašati časno, a obnovom napuštena sela, poput Svetog Jurja, potaknuo sam velikim dijelom i ostale Istrane da obnove stare kuće i crkvice u unutrašnjosti Istre, poručio je Jakovčić.

Dakle, sve je učinio u dobroj vjeri?! te zbog toga ne treba snositi posljedice?! Zanimljivo gledište, koje obično vrijedi za političare (npr. kad nešto zgriješe kažu da nisu znali, nisu htjeli…. te da stoga zaslužuju oprost) no ne i za obične ljude. Npr. probajte proći kroz jednosmjernu ulicu u suprotnom smjeru, te reći policajcu da ste to učinili u "dobroj namjeri", odnosno da niste znali da je ulica jednosmjerna?! Što mislite kakav bi bio odgovor? Neznanje počinitelja ne oslobađa od odgovornosti.

No gore spomenuta izjava o "dobroj vjeri" sadrži u sebi možda i veći minus za sposobnost Jakovčićevog obnašanja dužnosti, nego da je to napravio namjerno. Naime, čovjek na tako odgovornoj funkciji mora imati dobru sposobnost rasuđivanja, te biti u stanju donositi odgovorne odluke koje neće ići na štetu drugih. Ako pak ta osoba živi u svom svijetu, gdje kao Alisa u zemlji čudesa naivno izjavljuje da je sve radio u dobroj namjeri, što prevedeno (ukoliko je to istina) znači da nije u stanju razlučiti što je ispravno a što neispravno (čak niti što je zakonito a što nezakonito), da nije u stanju ispravno procjenjivati situaciju te je samim time takva osoba na odgovornoj funkciji potencijalna opasnost.

Drugo, čovjek na toj funkciji mora biti odgovoran. Biti odgovran znači biti spreman snositi poslijedice za svoja djela, kako dobre tako i loše. Čovjek koji kaže da ne bi trebao snositi nikakve poslijedice jer je sve radio u dobroj namjeri dovoljno govori o svom osjećaju odgovornosti. Takva izjava više pristaje sedmogodišnjem djetetu nego odrasloj odgovornoj osobi.

Iskreno, ne znam koliko je taj proces političke ili neke druge prirode, no očito je da je Jakovčić na udaru sudstva u zadnje vrijeme. Iako vjerojatno postoje nepravilnosti u njegovu radu (prema nalazima suda), činjenica je da postoje određeni subjekti u ovoj državi za koje je gore spomenuti "mala beba", dakle čini se da netko moćan želi maknuti Jakovčić jer pretpostavljam da inače ovakvi postupci ne bi bili ni pokrenuti.

No kraju bi svakako dodao da mi u ovom postu nije bila namjera kritizirati direktno župana Jakovčića, već je jedna njegova izjava ovdje poslužila kao ogledni primjer stanja u hrvatskoj politici općenito, gdje su neodgovornost djetinjarije i sebičnost modusi ponašanja. Danas je na tapetu Jakovčić, no isto tako bi se tu sutra mogli naći Sanader, Mesić, Račan, Šeks i masa drugih političara sa još smješnijim izjavama i situacijama. Zanima me samo dokle će ljudi tolerirati taj cirkus na svoj račun?

Comments are closed