Novi film Veljka Bulajića „Bijeg do mora“

„Tijekom ovog tjedna (10.-13. listopada 2016.) započele su u Istri pripreme za snimanje novog filma Veljka Bulajića „Bijeg do mora“ u produkciji Gral Filma.
Veljko Bulajić višestruko je nagrađivan redatelj u zemlji i inozemstvu, a nedavno mu je u okviru Festivala jugoistočnoeuropskog filma SEE u Parizu uručeno priznanje “SEE filmska legenda.

Film „Bijeg do mora“ međunarodna je koprodukcija Hrvatske i Crne Gore, a u tijeku su pregovori o sudjelovanju Makedonije i Slovenije.
“Film ‘Bijeg do mora“ je priča o njemačkom vojniku koji je protiv svoje volje mobiliziran i bačen na ratište, u ovom slučaju tadašnju Jugoslaviju. Glavni lik u filmu preko cijele Istre bježi od partizana koji ga žele ubiti. Uz to se i zaljubi u Hrvaticu koja je u ratu ostala udovica.
Suradnju na razvoju scenarija potpisuje i istarski publicist, Milan Rakovac.

Najveći dio filma će se snimati u Istri, a radnja filma se događa u burno vrijeme Drugog svjetskog rata i u današnje vrijeme.
U tijeku je pregled i izbor detaljnih lokacija za snimanje filma u kojemu će biti prikazani najinteresantniji pejzaži i povijesni objekti, ambijenti sela i gradova, obale mora i unutrašnjosti Istre.
Elaboracija scenarija i lokacija za snimanje filma uključuje izbor nekoliko karakterističnih sela u Istri u kojima se događa radnja filma (s manjim, ali nužnim scenografskim adaptacijama),
izbor nekoliko različitih krajolika u kojima će se odvijati radnja filma, izbor raznolikih pejzaža u Istri kao pasaža u filmu, gradova u daljini, te ambijenta jednog grada na moru u kome se događa dio radnje filma u današnje vrijeme (aerodrom, centar grada, hotel…).
U filmu će igrati glumci iz Hrvatske, Njemačke, Italije, Crne Gore, Slovenije i Makedonije.
Pripreme filma trajat će do kraja godine, a snimanje se planira početkom 2017. godine.
Pružanjem niza servisnih usluga na terenu; od prijedloga lokacija do kontakata s lokalnim stanovništvom, gospodarstvenicima i pružateljima usluga uključila se od samog početka i Istarska filmska komisija, koja je prepoznala promotivni i gospodarski potencijal filma za Istarsku županiju.
Financijsku potporu filmu dodijelio je HAVC-Hrvatski audiovizualni centar iznosom od 4,2 milijuna kuna.
Vjeru u uspjeh ovog filma iskazali su, podrškom filmu Veljka Bulajića, i Istarska županija-Regione Istriana te Turistička zajednica Istarske županije.
U realizaciji filma bit će angažirani i brojni suradnici iz Istre.
Premijera filma bit će krajem 2017. godine. „

Comments are closed