PODZEMLJE ROJC-Pula (25.10.2008.; subota)

ARGIES (Argentina) – combat rock/’77punkrock
TITO’S BOJS (Istra) – punkrock

Otvaramo jesen 2008 sa zajednickim nastupom dva veoma kvalitetna i zanimljiva punkrock benda, uvijek dobro doslih u Podzemlju Rojca.

…slijedeci tradiciju posljednjih godina, ponovno nam dolaze ARGIES, dobro znani gosti i vrsni clashoidni punkrock bend koji godinama odusevljava energijom sirom svijeta, a posljednjih par i po nama susjednim zemljama gdje su ljudi za njih razvili interes povodom cestih gostovanja u Puli. Ovoga puta nam dolaze u sklopu “WAKE UP” turneje 2008, te taman na promociju novih materijala koje su uoblicili u izdanje pod nazivom “Quien Despierta” sluzbeno objavljenog krajem kolovoza 2008. Novi album je sedma po redu studijski odsvirana isporuka plesnog punkrocka stare skole obogacenog ska i latino utjecajima, spoj vise vrsta glazbe koji najcesce podsjeca na The Clash u njihovim najboljim danima. Sve skupa uobliceno u pjesme koje se doticu raznorazne socijalne tematike sa naglaskom na pricu o radničkim problemima u suvremenom svijetu..

Podrsku im ovoga puta prave TITO’S BOJS, istarski punkrockeri koji su zadnje vrijeme vise okrenuti internacionalnim svirkama nego onima kod kuce, pa su se tako na zimu 2008 prvi puta otisnuli na turneju po par zemalja Europe, sto ih ceka i ove zime. Stoga ce ovo biti odlicna prilika za ljubitelje punkrocka da uzivo vide kako njihov zadnji album “Picajolo”, izdan pred godinu dana za slovenski BUM’records iz Kranja, zvuci uzivo, uz stare hitove sa prethodnog albuma koji su vec lagano otklizali u legendu domacega zvuka.

Koncert počinje u točno 22:00!!!!

ARGIES..

Radi se o bendu koji je nastao negdje sredinom ’90.ih u Argentini, uzevši za naziv izraz kojim su se koristili engleski vojnici nazivajući na taj način Argentince tijekom Falklandskog rata 1982.
Ono što ih definitivno svrstava u sasvim drugu priču od cijelog niza punkrock bendova koje smo tijekom posljednjih 10ak godina imali prilike vidjeti i u mainstream vodama, je upravo to što se bend od uvijek drži svoje priče koja bend formira kao neku vrst kooperativnog kulturalnog pokreta/ekspresije, koja svoje članove ne drzi vezanima već oni sami imaju volju izaći iz benda kada to osjete poželjnim iz svojih privatnih razloga. Stoga, pretpostavljate da je bend imao puno promjena lineup-ova.. upravo je vokal, Davide, jedini originalni član benda i na neki način zaštitno lice benda. Svojim fenomenalnim vokalnim sposobnostima, živčanom ekspresivnom svirkom na stejđu, otvorenom i prijateljskom komunikacijom sa publikom te nevjerojatnom energijom upravo on čini ono što volimo u ovom bendu. Davide je i tekstopisac/skladatelj većine pjesama Argies-a, čiji su tekstovu u startu pisani na ispovjedni način, međutim, zadnjih godina kreću u dublje preispitivanje ljudske etike. Kombinacija kritike koje na koju nailazimo u tekstovima Argiesa i combat feeling koji istrumentalno stvaraju miješajući rudimentarni pankrok iz 70.ih, ska glazbu i latino koji ih okružuje u njihovoj zemlju.. to su jednostavno Argies. Nešto što možeš vidjeti 50 puta, i željeti vidjeti još toliko.

TITO’S BOJS

Bend koji za malo više od tri mjeseca slavi 10 godina postojanja (nastao 27.01.1999 u Rovinju), u svojem dosadašnjem opusu ima par demo snimaka iz prvih par godina postojanja, da bi se 2002. njihova priča lagano počela zahuktavati izdavanjem prvog studijskog albuma “Electro Istra” na CD i kazetnom izdanju tada još uvijek jako aktualne Humanite Nove/diy izdavaštva pod ravnanjem Vedrana Menige iz legendarne Nule (koji zadnjih 7-8 godina svijetom roka dubčinu putem Radikal Dub Kolektiva), koji je svoje tad preko 10godišnje iskustvo rada sa nezavisnim bendovima iskoristio da Tito’s Bojs ispromovira na pravi način. Album sastavljem od hitoidnih pankrok kritika društva u kojem preživljavamo, ispričanih na njima karekterističan ozbiljno-satrirično-zajebantski način, ubrzo je postao jedan od najslušanijih punkrock albuma od 2000.te naovamo, te označio novu eru tog žanra koji je u Istri svoj procvat doživio 90.ih sa bendovima poput Fakofbolan, Frontalni Udar, Antitodor..5 godina kasnije, sa podosta zakašnjenja, konačno nam daju novu lekciju svirke i kritike stvorivši “Picajolo” koji je, u pokušaju da zakorače van zemlje i nedostatku entuzijasta koji bi ozbiljno shvatili promociju albuma u Hrvatskoj, izdan za slovenskog izdavača Bum’rec. iz Kranja. Na taj način dobili su priliku zasvirati i po Europi, pa tako padaju svirke po Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj, Češkoj koje su “odradili” tijekom 2007. Promocija albuma i dalje traje, pa u tu svrhu dolaze i u Pulu.. međutim, bend ne staje samo na tome. Pred par mjeseci napravili su novi promotivni EP pod nazivom “Glupača” koji najavljuje radnu zimu ovih vrijednih momaka. Nakon što će se dva puta upriličiti u Puli u narednih mjesec dana (ovu subotu sa Argies, i onda par tjedana poslije na 5. AntiFa Festivalu..), zatvaraju se na neko vrijeme u svoje prostorije sa namjerom da počnu snimanje 3. studijskog albuma. U međuvremenu će stići odraditi i drugu europsku turneju koju spremaju za zimu 2009.
Nama ostaje samo da ih dočekamo sa puno dobre energije i zajedno sa njima po xx put ponovno otpjevamo neke bezvremenske hitove nastale u njihovoj kučnoj radinosti, i na taj im način damo do znanja da su u Puli uvijek dobrodošli.

Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on StumbleUponEmail this to someonePrint this page

Comments are closed