Potpisan zakon o davanju talijanskog državljanstva talijanskoj manjini u Istri

Talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi potpisao je dopune zakona o davanju talijanskog državljanstva talijanskoj manjini u Istri, Rijeci i Dalmaciji, objavio je ured šefa države. Hrvatska vlast negoduje zbog te odluke.

Zakon se još treba objaviti u službenom listu kako bi stupio na snagu. Riječ je o zakonu prihvaćenom prije 14 godina, koji je sada dopunjen time što je proširena mogućnost dobivanja talijanskog državljanstva talijanskoj manjini na prostorima koji su nekada bili pod talijanskom vlašću. Najnovija dopuna prihvaćena u Zastupničkom domu u srpnju prošle godine proširuje pravo na talijansko državljanstvo i nasljednicima Talijana na današnjem prostoru Slovenije i Hrvatske.

Hrvatska vlast negoduje zbog te odluke. Izražava se žaljenje zbog jednostranog poteza susjeda. Resorno je ministarstvo očekivalo da će sve ipak riješiti dijalogom.

"A sada očekujemo da će se u provedbenim aktima podrobnije definirati kriterij za stjecanje talijanskog državljanstva kako njime ne bi bili obuhvaćeni državljani RH koji nisu talijanskog podrijetla. Naš Odjel za međunarodne poslove proučava talijanski zakon članak po članak i radimo platformu daljnjeg diplomatskog djelovanja", rekla je ministrica vanjskih poslova RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Tu platformu, čini se, čeka i Sabor. Prema riječima njegova potpredsjednika Luke Bebića (HDZ), Vladi će prepustiti da reagira, a hrvatski parlament uzima si za pravo samo da komentira odluke talijanskih kolega. "To nije put rješavanja takvih pitanja. Na taj se način stvara situacija u kojoj neki građani imaju posebna prava", smatra Bebić.

Ta prava, procjenjuju Slovenci, moglo bi zatražiti čak 100 tisuća stanovnika njihove i naše države. Hrvatske procjene o broju zainteresiranih za dvojno državljanstvo nešto su skromnije. Govori se o petnaestak tisuća pripadnika talijanske manjine. Njihov ga predstavnik u Hrvatskom saboru već godinama traži. 

"Ono što nas Talijane u RH zabrinjava jest to da je u pitanje dovedena naša lojalnost, a mi smo građani koji poštuju institucije i plaćaju poreze, koji rade i oduvijek žive u Hrvatskoj", istaknuo je zastupnik talijanske manjine u Hrvatskom saboru Furio Radin moleći malo više poštovanja prema njima.

Nitko ne može niti osporava pravo Italiji da daje svoje državljanstvo komu hoće, poručuju HSP-ovci. Ali ne može u Zakonu navoditi hrvatske teritorije koje je, kažu, otela i prema mirovnom ugovoru iz 1947. morala ih je vratiti.

IDS-ovac Damir Kajin podsjeća da više od 8000 stanovnika Istre, Rijeke i Primorsko-goranske županije još od 1992. ima dvojno državljanstvo. Zašto bi bilo sporno da ga sad imaju i njihovi nasljednici ako im Italija to omogućuje? "Ako nisu problem 772 tisuće hrvatskih domovnica u BiH", zaključuje Kajin, "zašto onda stvarati problem s 15-ak tisuća talijanskih putovnica u RH?" (HRT)

Comments are closed