Prijenosno računalo od 100 $

 laptop.jpg

Upravo sam na stranici Večernjeg lista pročitala članak o akciji koju je pokrenuo Nicholas Negroponte, ravnatelj i osnivač MIT-ova Media Laba…
Pred uglednicima u Davosu Nicholas je izjavio da je najslavniji računalni institut na svijetu pred ostvarenjem zamisli o proizvodnji stotina milijuna prenosivih računala za najsiromašniju djecu svijeta, a cijena jednog bila bi samo nevjerojatnih 100$ !!!

Čini se da Nicholasa Negropontea nisu razumjeli brojni prisutni uglednici poput Billa Clintona ili Billa Gatesa koji lijepo zarađuje na Microsoftovim proizvodima u nerazvijenim dijelovima svijeta.
Mislim da je vjerojatniji scenarij da ga nisu željeli razumjeti, jer bi takva akcija, ako se provede u djelo, temeljito uzdrmala tržište računala.
Osim toga, svakako bi pridonijela stvaranju visoko obrazovane radne snage u manje razvijenim dijelovima svijeta, a na taj način bi brojne multinacionalne korporacije ostale bez jeftine radne snage, ako ne i besplatne.

Sumnjičavci su se pitali kakvo je to računalo od 100$ ?
Nicholas je jednostavno odgovorio odlično i pojasnio čime se to pozabavio Media Lab… o tome možete više pročitati na samoj stranici Večernjeg lista.
Posebno je interesantno da je računalo i lijepo oblikovano.

Obzirom da su prve proizvođače već pronašli u Kini i Brazilu, nadam se da ova nadasve plemenita i humana akcija neće ostati samo zamisao jednog čovjeka i njegovog tima, ma koliko bili ljuti industrijalci zapada!

Comments are closed