Rockwool Istra u medijima….

Kao što vjerojatno većina već zna, nedavno je održan prosvjed protiv izgradnje tvornice u Pićnu… O tome su izvjestili i više komentatora na našim stranicama…. Izvještaj sa prosvjeda je objavio i večernji list, a slike možete vidjeti ovdje-> .

Zanimljiv članak pod naslovom “Udisati kamenu vunu?” objavljen je i na www.net.hr.

Zanimljivo je i napomenuti da su uz prodaju zemljišta lokalni političari i hrvatska vlada Rockwoolu velikodušno zajamčili i niz dodatnih koncesija. Općina Pićan je oslobodila Rockwool plaćanja 5,7 miliona eura koje su oni bili dužni platiti za komunalni doprinos i druge naknade, a uz to im oprostila plaćanje poreza na dobit na 10 godina. Isto tako HEP se obavezao izdvojiti 2,75 milijuna eura iz svog džepa kako bi preuredio trafostanicu za potrebe tvornice. Dakle kada se sve zbroji, ispada da su hrvatska vlada i općina Pićan u stvari platili Rockwoolu kako bi došao u Istru.

Koliko će sve to pomoći pokazat će vrijeme, no svakako iz ovog primjera trebamo učiti da ubuduće ne ponovimo slične grečke…. A bilo bi dobro i kad bi političari počeli krivično odgovarati za svoje lopovluke i malverzacije: jedan ovakav postupak može obilježiti sudbinu generacija na jednom području, i zdravstveno i gospodarski, iz kojeg bi razloga političari trebali biti svjesni odgovornosti koju nose. Tko zna da li g. Jakovčić o tome ikad razmišlja, ili noću mirno spava sanjajući egzotična otočja umjesto krasne istarske zemlje koju je dobro “pomuza” za vrijeme svoje vladavine….

Comments are closed