Samo dobre vijesti…

Evo, da dočekamo i taj dan :). Pojavio se list koji donosi samo dobre vijesti, a internet izdanje možete pogledati na www.dobrevijesti.hr . Iskoristio bi tu prigodu ne samo da ukažem na tu činjenicu, nego i još poneko razmišljanje.

Ima jedna indijanska priča, u kojoj mudri djed govori svom unuku kako u svakom čovjeku postoje dva vuka, crni (zli) vuk i bijeli (dobri) vuk. Ta dva vuka se stalno bore unutar čovjeka, pa tako i unutar njega, iako je još mali.

Nakon što je odslušao priču, unuk znatiželjno (i dječje mudro) upita: a djede koji od dva vuka pobjeđuje?

Na to se djed nasmijao i odgovorio: onaj kojeg budeš hranio!

Dva vuka, crni i bijeli vuk kao simbol borbe između dobra i zla u čovjeku
Priča je očito prenesena, i simbolizira borbu dobrih i loših osobina unutar čovjeka (dva vuka), no ono što je možda manje očito je što simbolizira hrana? Čime to hranimo vukove u nama?

Odgovor bi bio pažnja. Ono čemo pridajemo pozornost, to i hranimo, bilo to dobro ili loše svijetlo ili tama. A pridajući pažnju lošemu i privlačimo loše stvari u život, barem prema zakonu privlačnosti koji je u današnje vrijeme postao vrlo popularan zahvaljujući mnogim knjigama i filmovima koje se bave tom tematikom u okviru tvz. new age duhovnosti ( npr. trenutno kod nas vrlo popularan film i knjiga “The secret” ).

No bez obzira na film ili knjige, znamo da postoje ljudi koji vjeruju da je život lijep i njima se dešavaju lijepe stvari, kao i oni koji gledaju na sve crno i pesimistično, a takav im je zaista i život. Možemo se zapitati, zbog čega je to tako, nije li logično pretpostaviti da je to većinom zbog njihova stava i načina vjerovanja? Zbog čega bi beskrajni svemir preferirao jednu osobu pred drugom? Mnogi od nas gledaju na život kao na niz slučajnosti u kojima možemo imati sreće ili biti žrtve, no vjerojatnije je dakle da nam se vraća ono što odašiljemo u eter: naši stavovi, naše zračenje, naš entuzijazam :). S time bi se poklopila i famozna biblijska izreka “Kako siješ, tako ćeš i žeti”, mislim da je to puno logičnije objašnjenje nego ona o odlasku u raj ili pakao ovisno o našim zemaljskim djelima.
Dakle, iako je gore navedeni sajt samo kršćanske tematike (bilo bi dobro da je i šire), ipak je vrlo dobrodošao kao jedan model u svijetu u kojem svi kao da se takmiče u tome koliko će pažnje dati crnilu i žutilu, iako svi navodno ne želimo da nam se takve stvari dogode u životu. Pa ako ne, nedajmo im pažnju i držimo se stare monty python-ovske “Alway look at the bright side of life“.

Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on StumbleUponEmail this to someonePrint this page

Comments are closed