Sedam godina google-a

Dakle, nisam mogao a da se ne osvrnem na ovu važnu godišnjicu za sve korisnike Interneta. Vjerojatno ste jučer primijetili da je Google -ov logo malo modificiran, s kolačićima i brojkom 7 umjesto slova ‘L’ :

google 7 years 

Kao što vjerojatno već svi znamo, Google je započeo kao ideja dvojice studenta (Larry Page i Sergey Brin) koji su kao svoj diplomski rad izradili analizu pretraživanja i sortiranja relevantnosti stranica na Internetu te došli do metode određivanja važnosti web stranica nazvane PageRank. Taj algoritam u principu mjeri popularnost web stranice na osnovu broja i kvalitete linkova koji vode na nju. To naravno nije jedini kriterij na osnovu kojega google sortira rezultate pretraživanja, no jedna od njegovih najvažnijih komponenata jest. (ovdje možete pročitati kompletnu povijest Google-a)

U ovih sedam godina Google je izveo nevjerojatnu revoluciju na Internetu, u računarstvu, marketingu (od njegovog jednostavnog dizajna, tehnologije i ostalog), te doveo dostupnost informacija na jedan novi, viši nivo. Danas vjerojatno klinci gledaju na Google kao na dio Interneta samog, a ne kao kompaniju koja se razvila na ideji dvojice studenata (naravno, kod nas takvu ideju sigurno ne bi uspjeli realizirati). Da gospodo, Google je sajt kao i svaki drugi (recimo ovaj), no on to ipak i nije. Pretraživanje informacija se poistovjećuje s Google-om, iz imena Google se razvijaju glagoli koji se uvrštavaju u rječnike, tako da ovdje prije možemo govoriti o jednoj revoluciji, a to je ponajprije revolucija u glavama ljudi: odnosno, govorimo o načinu na koji gledamo i koristimo Internet.

Internet bi bez Google-a vjerojatno bio puno tamnije mjesto nego što je to danas. Ako bi čekali Billa Gatesa i Microsoft da Internet učine boljim i korisnijim mjestom, vjerojatno bi čekali jako, jako dugo: jer je njegov primarni interes stolno računarstvo, a potencijal koji pruža Internet i distribuirano računarstvo su mu prijetnja. Štoviše, vjerovali ili ne, Internet aplikacije bi bile puno razvijenije da ne postoji kočnica zvana Microsoft, i njihov bugoviti i nestandardni (a opet najrašireniji) browser: Internet Explorer.

Limiti Internet Explorera (koji vjerojatno su namjerno napravljeni) ograničavali su razvoj interaktivnih Internet aplikacija, koje se tek u zadnje vrijeme počinju probijati pojavom tehnologije zvane Ajax i širenjem Firefox browsera. I opet je tu Google bio jedan od inicijatora sa svojim gmail servisom (web based email), i google maps servisom gdje je klasični request-response princip rada zamijenjen s asinkronom xml (Ajax) tehnologijom baziranom na javascriptu.

Da ne duljim previše (moglo bi se tu pisati satima), ono što se krije iza spartanski dizajniranog sučelja (koji je usput nastao jer Larry Page nije znao raditi kompliciranije web stranice ) je turbo vrhunska tehnologija kojoj danas nema ravne u svijetu. Ne postoji mjesto gdje se može reći da je smješten Google-ov server: njih ima desetke tisuća širom svijeta. Ispad  i  do sto servera odjedanput ne može ugroziti Google-ov rad, te stoga Google nikad nitko nije uspio hakirati. Hakirani su CIA i Pentagon, no Google ne. Dakle, još jedanput bravo i sretan rođendan!

Comments are closed