Stara maslina

maslina1m.jpg 

Ne znam kako Vama, no meni je često žao što neke stare stvari, znanja i običaji padaju u zaborav ili se zanemaruju. Često su to velike vrijednosti koje su našim starima predstavljale život i svakodnevicu, te su stoga i temelj našeg modernog društva i načina života. Čovjek koji ne zna, ne čuva i ne poštuje svoje korjene podriva svoje vlastito postojanje, i život mu je kao suha grana na vjetru: svakog trenutka u opasnosti od pucanja i pada.

U sličnim tonovima protekao je današnji razgovor sa barba Tonetom Cerinom iz Pulskog naselja Monte Serpente, Braće Čeh 5. Prošavši nekoliko puta putem koji vodi pored njegove kuće, zamjetio sam prekrasnu staru maslinu, čijom sam veličinom i snagom bio toliko očaran da smo se danas uputili kako bi je ovjekovječili fotoaparatom, za neku svoju arhivu i kako bi ovu vrijednosti podjelio sa čitateljima IC bloga. Inače, moja supuga je slikarica tako da ovdje uskoro možete očekivati i fotogafije slike ove prekrasne masline viđene kroz oči i izražaj umjetnika.

maslina-debloM.jpg 

Gospodin Tone, koji je inače i poznati istarski svirač, bio je sretan što postoji još mlađih ljudi koje takve stvari zanimaju. Kaže da bi volio da se postojanje ove masline ovjekovječi, jer kaže da kad one ode, više neće biti nekog da se sjeća koliko je ova maslina stara i što ona ljudima značila, i kao takvi neće je dovoljno cijeniti. To mu je žao jer on u njoj vidi vrijednost života, truda i rada mnogih generacija koje su uz tu staru maslinu bili vezani. Možda će je i bagerom izvaditi ili prodati nekom trgovcu, tko zna: takve ponude je već i dobijao, i naravno odbio. Žao mu je što nijedan novinar nije iskazao posebnu želju da dokumentira ovu vrijednu znamenitost, a kaže, rado će otvoriti vrata svakome koga zanima pogledati, slikati i diviti se ovoj ljepoti.

Evo i nekoliko tehničkih podataka: Opseg masline iznosi 6 metara, barba Tone govori da je stara i Više od 1000 godina, a u boljim godinama daje 50 – 60 Kg ploda. Nevjerojatno, možete zamisliti kolike je ljude i obitelji ta maslina odhranila na svom ulju? Zar to nije fascinantan podatak vrijedan pažnje i divljenja.

Interesantno je da se imanje barba Tone smjestilo podno šijanske šume, i tko zna, možda se ta stara maslina održala tako vitalna i snažna jer to područje pogoduje rastu moćnih i dugovječnih stabala kao što su i stoljetni hrastovi u blizini.

I tako ova stara maslina stoji možda i tisuću godina, ispratila je mnoge generacije koje su uživale u njenom ulju, te na neki način simbolizira i ostale stare, zaboravljene stvari i običaje. No ona još uvijek čvrsto prkosi zubu vremena, moćnija i stabilnija nego ikad, prisjećajući da i mi imamo svoje korjene: čvrste, duboke, čvornate, građene na trudu i znoju – snažne poput njenih. Te iako su naši korjeni nama skriveni, nismo ih svjesni i tek ih ponekad osjećamo, oni su u nama, isto kao što su korjeni ove masline duboko skriveni u zemlji, čvrsto ukovani, omogućujući rast i postojanje. Stoga je poštivanje svjedoka te činjenice, svjedoka kao što je ova maslina ili drugih tekovina povjesne kulturne baštine, čin pošovanja i naših vlastitih korjena i nas samih, te tekovina civiliziranosti čovjeka.

maslinaTone300.jpg 

Vjerujem da je vrijedno sačuvati ovakve znamenitosti, a nadam se da će tako razmišljati i buduće generacije, te da će ta maslina još dugo biti očuvana na sjećanje i divljenje mlađim generacijama.

Comments are closed