Sun & Google stvaraju anti-microsoft aliansu?

Svi koji se barem malo razumiju u računala, znaju što znači ime “Sun”, proizvođač koji je po svojoj tradiciji i utjecaju u računarskoj tehnologiji gotovo ravan IBM-u, sa svojim radnim stanicama(spark), serverima te moćnim solaris operativnim sistemom. Da se razumijemo, to je sve uglavnom profi oprema koju koriste financijski jake institucije, tako da oni manje upućeni vjerojatno neznaju puno o “Suncu” računarskog svijeta.
Da ne duljim puno o Sun-u, rekao bi još da su poput mnogih firmi došli u krizu zbog microsofta, sa kojim su vodili veliku pravnu bitku zbog monopolističkog ponašanja kod izbacivanja jave iz microsoft XP operativnog sustava. A parnicu su: dobili. Microsoft je morao platiti odštete koje se mjere u milijardama dolara, no zna se: za microsoft nijedna cijena nije prevelika da bi se konkurencija stjerala na konopce.
U svakom slučaju, Sun je preživio i sada se uspješno oporavlja te konkurira microsoftu sa velikim nizom proizvoda sličnog profila (npr. office), a ponajviše u tehnološkom smislu zahvaljujući čuvenoj razvojnoj platformi zvanoj “Java”.
Najnovija projekt namjerava udariti u samo srce microsofta, a to su desktop operativni sustavi (windowsi). Ovo je jako zanimljivo za pogledati, naime napravili su prototip 3D operativnog sustava koji bi trebao biti besplatan, a kako je i vrlo atraktivan vjerujem da bi mogao ozbiljno zaprijetiti microsoftu: no najveći je problem broj aplikacija koje bi mogao podržavati, i o tome će ovisiti uspjeh ili neuspjeh projekta. Detalje možete pogledati na službenim stranicam Looking glass projekta.
Vratimo se mi alijansi Google-a i Sun-a. Najnovija microsoftova “žrtva” je Google, koju svim silama (neuspješno) pokušava svrgnuti sa trona u internet pretraživanju. No, ni google ne ostaje dužan: razvija niz vrhunskuh tehnologija, a priča se (nepotvrđeno) da radi i na svojevrsnom mrežnom operativnom sustavu, koji bi kućna računala sveo na terminale i na taj način desktop operativni sustav više nebi bio potreban. Možda su to samo priče, no ne treba zaboraviti da je sam Google jedna od najčudesnijih distribuiranih aplikacija, gdje sinhrono rade tisuće ili desetci tisuća PC računala(dakle Google ne počiva na velikim i skupim serverima).
Kako imaju zajedničkog i vrlo moćnog “protivnika”, izgleda da su se Google i Sun odlučili udružiti u cilju zajedničkog suprostavljanju Microsoft-u. Cjelokupnu izjavu za javnost možete pročitati pod naslovom Sun i Google se udružuju. Naravno, cijela priča ne izgleda posebno spektakularno, no vjerujem da suradnja ipak ide dalje od downloada Google toolbar-a zajedno sa Java Virtual Machine: potebne za pokretanje java aplikacija na vašem računalu. Meni ipak izgleda da iza svega stoji moto: smanjimo monopol microsofta, no vrijeme će najbolje pokazati. U svakom slučaju, takva suradnja, kao i konkurencija sa microsoftom, korisnicima mogu donijeti samo dobro: bolje aplikacije, veći izbor i niže cijene!

Comments are closed