Sveti rat ili suludo nasilje?

Kako se tendencija nasilja ne smanjuje već danima, nisam mogao da se ne osvrnem na trenutne događaje oko divljanja muslimanskih fanatika (kojih je poveći broj) zbog objavljivanja karikature proroka Muhameda u Danskoj. Ono što smatram da je prevršilo svaku mjeru su izjave koje su objavljene na index-u, o tome kako se neće stati na paljenju zastava ukoliko se Danska vlada ne ispriča.

Iako cijenim religijske osjećaje svakog pojedinca, i nikad mi nebi palo na pamet da ih vrijeđam, smatram da je ovakvo ponašanje muslimana u najmanju ruku neprimjereno odnosno primitivno. Kako to često biva, djela i misli velikih ljudi (poput Muhameda) se izvrću, zaboravlja se njihov pravi smisao, a ono što ostaje su posljedice nesagledivih razmjera.

Čudno mi je da se u cijeloj toj strci nitko nije zapitao zašto postoji zabrana pravljenja prorokovih slika u Islamu? Zašto je to bogohulno i kako se to može smatrati grijehom?

Centralna točka svake religije (pa tako i islama) je u ljubavi: ljubavi prema bližnjemu i ljubavi prema Bogu. I zato su djela koja muslimani trenutno čine puno bogohulnija i zabijaju nož u srce njihova proroka više nego karikatura objavljena u danskim novinama. Objavljivanje takve slike zasigurno zaslužuje osudu, no još bi se više muslimani trebali posramiti svojih reakcija i nepoznavanje vlastite religije. To što oni zovu "zaštitom" i "pravdom" to je pljuvanje po svojoj vlastitoj religiji i kulturi.

Islam i Budizam su možda najistaknutiji predstavnici religija gdje se od božanstava ne prave likovi i idoli, jer se smatra da je Bog onkraj svakog oblika, forme ili opisa. U budizmu postoji jedna izreka: "Ako sretneš Budu na putu ubij ga". Naravno ukoliko se izjava shvati doslovno (kao što većina muslimana shvaća izjave iz kurana) ona je strašna. No njeno značenje je vrlo jednostavno i sasvim suprotno bilo kakvom nasilju: na putu do duhovnog ostvarenja potrebno je odbaciti svaku vezanost za oblik ili formu i doživjeti boga onakvog kakav jest. Dakle, "ubiti Budu" ne znači fizičko umorstvo, već odbacivanje (odnosno "ubojstvo") slike, forme i vezanosti za oblik kako bi mogla iskusiti istine.

 Iz potpuno istog razloga se zabranjuje pravljenje Muhamedove slike, no muslimani očito još uvijek nisu shvatili istinske poruke kurana, jer inače ubijanje i nasilje ne bi mogli pravdati zaštitom religije i Boga. I u Islamu postoje mistici i mudraci koji su zasigurno svjesni prave istine Muhamedove poruke, te su isto tako zgroženi ovim postupcima u ime religije koja u svojoj biti propagira ljubav i duhovnost, a ne moć i nasilje.

Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on StumbleUponEmail this to someonePrint this page

Comments are closed