Sveučilište ispred svog vremena

Institt2.jpg 200x150.jpgIme SATHYA SAI INSTITUT VIŠIH ZNANOSTI (ili, kako se još prevodi ”višeg obrazovanja”), neupućene često ostavlja u nedoumici.

”VIŠE ZNANOSTI”?…o čemu je tu riječ?… pitaju se mnogi. Naime, pojam ”VIŠIH” naprosto odudara od uobičajenog kada je riječ o instituciji najvišeg obrazovnog stupnja, gdje se taj naziv obično svrstava uz rang viših škola. No ovdje naprosto nije tako, riječ je o tome da pojam ”VIŠIH” nedvosmisleno upućuje na profil općeg obrazovnog programa jedinstvenog za sve studijske grupe Sathya Sai Sveučilišta, a koji se odnosi na Znanost o duhu, tj na onu ”višu” znanost koja se bavi znanjem o prirodi života i svijeta čiji zakoni leže izvan dometa opažaja ljudskih osjetila i intelekta.

U izvrsnom novinskom članku koji je prije nekoliko dana objavio i iskon portal (potaknuvši me upravo da napišem ovaj post) kaže se slijedeće: ”Kvantni fizičari razmatraju teoriju kako su naš svijet i sve u njemu samo slike nalik duhu, projekcija iz razine stvarnosti koja je u toj mjeri izvan naše da je doslovno izvan i prostora i vremena”.

I dok se navedena teorija na zapadu tek razmatra, na Sathya Sai fakultetima ona je osnova s koje se polazi i završava u obrazovanju studenata. Ta ”razina stvarnosti izvan prostora i vremena”, u filozofiji Vedante naziva se atmatatva.

Obraćajući se svojim studentima, u jednom od svojih govora, rektor Sai Sveučilišta, Sri Sathya Sai Baba, o tome kaže:”Shvativši važnost istraživanja prirode Ёtmatattve, uveli smo taj pojam u M.B.A. tečaj (Master of Business Administration) na Sri Sathya Sai Institutu za višu naobrazbu. Slova M.B.A. predstavljaju shvaćanje prirode uma (Mind-M), fizičkog tijela (Body-B) i Ёtmana (A). Prirodu uma i tijela lakše je razumjeti, no shvatiti prirodu Ёtmana nije lako. Nitko ne može shvatiti što je to Ёtman. On nema oblika. On je čista svijest…
…Dragi studenti! Možda smatrate da je duhovnost previše apstraktna da bi bila lako razumljiva. Đ€tmatattvu je nemoguća shvatiti i razumjeti pukim gomilanjem materijalnog znanja. Đ€tmatattva zapravo nadilazi okvire materijalnog znanja. Ona je transcendentna. Đ€tmatattva je temeljno znanje. Ona leži u osnovi sveg fizičkog, materijalnog i svjetovnog znanja”…

Tako govori Sai Baba, a dvadesetogodišnja povijest Sai Instituta ukazuje na činjenice koje govore to:…da je era novog pristupa u odgoju i obrazovanju započela u Putaparthiju, nekada malom i zabitom selu na jugu Indije.

Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on StumbleUponEmail this to someonePrint this page

Comments are closed