Ta divna stvorenja!

Namjera mi je bila ovaj post napisati 04.10. na Svjetski dan zaštite životinja, no, obveze mi nisu dopustile. Bez obzira na simboliku datuma vjerujem da će te se složiti samnom da za ovakav post nikada nije kasno.

Zapravo početak priče seže u kasno proljeće ove godine, kada sam u društvu dragog mi prijatelja Petra i njegovog zlatnog retrivera Bismarcka krenula u šetnju Šijanskom šumom. Bismarck zaslužuje poseban post, jer je zaista poseban pas i toliko sam sretna što je postao neizostavni dio mog života!
Na početku staze, uz samu cestu, ugledali smo tri mačića starih najviše dva tjedna kako u čudu promatraju novu i nepoznatu okolinu u kojoj su se našli. Srce mi se i danas stegne, a oči zasuze kada se sjetim tog prizora. I meni i Petru je bilo odmah jasno da nećemo moći nastaviti svoju šetnju ne obazirući se na te male beskućnike. Tako se za par trenutaka naše društvo povećalo za tri člana, a dvoje od njih nam i danas uljepšava svakodnevicu! : ) Ne mogu riječima opisati koliko mi je drago što smo pronašli ljude velikog srca, koji su našim junacima obezbjedili novi i prekrasan dom! Želim im ovom prilikom još jednom na tome zahvaliti! Frida je postala prava graciozna maca, ali i odličan lovac na guštere i skakavce koji zalutaju u njen vrt. No, da bi svaki dan klopa bila osigurana ipak brine Petrova djevojka Giordana. Ferdinand izrasta u pravog odvažnog mačka, i dok pišem ovaj post gleda me svojim velikim mačjim očima u koje stane čitav svijet. Drago mi je da mu dečko i ja taj svijet možemo pokloniti. Društvo mu radi sestrin veliki, bijeli i nadasve ponosan mačak Cicko. Napomenula bih da je Cicko također pronađen kod kante za smeće u Šijani. Bio je malo bijelo klupko dlake i jedva je preživio, jer nije znao jesti! Zato danas s Ferdinandom klopa sve mačje delicije! Trećeg mačića je udomio Marko Popović, petnaestogodišnjak kojeg smo sreli u Šijanskoj šumi i koji bi trebao poslužiti kao primjer svim svojim vršnjacima. Velika većina njih uživa u mučenju i sakaćenju životinja umjesto da žive suosjećajan život bez okrutnosti. No, i to bi bila tema za sebe, jer zadire u temelje dječjeg odgoja i sve one osobe koje u njemu sudjeluju. Nadam se da je Markov mačić sretan kao i Frida i Ferdinand.

Borba za prava životinja je u povojima u čitavom svijetu, a kod nas posebno. Da je tako svjedoče novinski članci i fotografije o nasilju nad životinjama. Njihov najveći neprijatelj je čovjek. Na taj način čovjek postaje i sam sebi najvećim neprijateljem, jer uništava bioraznolikost na Zemlji i djeluje na njenu i ovako krhku ekološku ravnotežu! Nadam se da ćemo uskoro shvatiti pravu vrijednost životinja i činiti u našim životima izbore koji dovode do uvažavanja svih životinja, jer na taj način uvažavamo i sebe kao ljudska bića. To i nije tako teško. Dovoljno je da svoju macu odvedemo na sterilizaciju, ili ”nepoželjne” mačiće pokušamo udomiti putem udruga za zaštitu životinja, ili ih barem ne ostavljamo premalene na mjestima na kojima im je smanjena šansa za preživljavanje…ili kako ovaj post piše udomimo ih osobno.

Pozdravit ću vas s par fotografija i riječima voditelja emisije Kućni ljubimci: ”Volite životinje i pomažite im!”

3.jpg Ferdinand i Frida!

2.jpg Frida i Ferdinand!

1.jpg I opet…

Bismarck.jpgA, ovo je Bismarck! 

Comments are closed