Tehnologija novog doba II

Ovaj će članak biti nešto konkretniji u odnosno na prethodni i sadržavati će više manje konkretne proizvode koji, iako sami po sebi nisu revolucionarni, vjerojatno je da će dosta utjecati na način na koji koristimo pojedine tehnologije.

1) Drukčije stanovanje

neboder.jpg

Dakle, ovdje se ne radi konkretno o izumu, nego o pristupu dizajnu nebodera (projek Euroscraper) kako ga vidi Mladi meksički arhitekt José Muñoz Villers. Ovaj dizajn, osim što izgleda vrlo atraktivno navodno donosi i niz drugih prednosti:

  • Bolja aerodinamična svojstva
  • Više prirodnog svjetla
  • Poboljšava ventilaciju
  • Projektiran je na način da obuhvaća i zelene površine čime pridonosi i zelenim plućima grada

Dakle, nije isključeno da će neki uskoro živjeti u građevina dosada viđenim samo u znavstveno fantastičnim filmovima. Iako je ovo tek studija u Kini futurističke građevine (za predstojeće olimpijske igre) postaju stvarnost:

2) Touch screen computer: windows surface

Iako touch screen računala nisu novost, ovaj proizvod pod nazivom “Surface” zasigurno plijeni atraktivnošću i prirodnim načinom korištenja. Uskoro bi se mogao pojaviti i u realnoj primjeni, iako za početak u prodavaonicama, help deskovima itd, no izvjesno je da ćemo takva računala vidjeti i masovnoj uporabi, samim time što ni sada cijena nije prevelika (5 do 10 tisuća dolara). Preporučam slijedeći video, jako je zanimljiv….

2) I na kraju, njegovo veličanstvo iPhone

Ovaj proizvod je itekako stvaran i komercijalan (nikako ne spada u kategoriju tehnološke egzotike), no svakako svojim izgledom i načinom korištenja mami uzdahe i postavlja nove standarde… Ako se za “Surface” kompjuter pretpostavljati da će utjecati na izgled i rad sa računalima, iPhone je to u industriji telefona već uspio, iako još službeno nije ni izašao na tržište (u SAD-u izlazi sutra, 29.06.2007.). Za prepostaviti je da će ovaj proizvod postati kult na način na koji su to većina appleovih proizvoda, sa vojskom vjernih “obožavatelja” dizajna, uporabljivosti, tehnološke izvrsnosti i individualnosti karakteristične za apple-ove proizvode. Naime, nevjerojatno djeluje podatak da ljudi već više dana kampiraju ispred appleovih trgovina kako bi si osigurali svoj primjerak iPhone-a već prvog dana.
Apple IPhone u ruci
Da, Microsoft možda ima najveći obrt i prihod, no vjerojatno nijedan microsoft-ov proizvod neće doživjeti ovako nešto. kako je o iPhone-u već toliko toga napisano, zainteresirani za više informacije neka se upute na Appleove IPhone stranice, gdje će moći zadovoljiti svoju znatiželju, barem dok pravi primjerci ne stignu u Hrvatsku 🙂 .

Comments are closed