TRI RESTARTOVA DOKUMENTARCA NA ZAGREBDOXU

‘Kino otok’ Ivana Ramljaka u regionalnoj konkurenciji / ‘Žena zmaj’ Ivane Sansević u programu TeenDox / ‘Rezidba’ Katerine Duda na HappyDoxu
S velikim vas veseljem obavještavamo da su tri dokumentarca produkcijske kuće Restart uvrštene u programe nadolazećeg ZagrebDoxa.

Kratki dokumentarni film KINO OTOK Ivana Ramljaka na ZagrebDoxu imat će svoju svjetsku premijeru u regionalnoj konkurenciji festivala u kojoj će se za nagradu Veliki pečat natjecati s još 26 filmova iz Austrije, Slovenije, Srbije, Bugarske, Italije, Rumunjske, Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. KINO OTOK je dokumentarna priča o povijesti kinematografije na hrvatskim otocima i potpuno izgubljenoj kulturi posjećivanja kina u malim otočnim mjestima od 2. svjetskog rata naovamo. Povijest je ispričana kroz autentičnu vizuru njihovih posjetitelja. Svatko od njih, baš kao i svatko od nas, može se sjetiti koji je bio taj prvi film, koji im je bio omiljen te što se točno događalo oko njih kada su gledali filmove koji su im obilježili živote. Uz redatelja Ivana Ramljaka, na filmu su radili snimatelji Ivan Slipčević i Smiljka Guštak, montažer Damir Čučić i producentica Vanja Jambrović.

U programu Teen Dox premijerno će biti prikazan polusatni debitantski uradak Ivane Sansević, ŽENA ZMAJ, prvi hrvatski osobni dokumentarac koji se bavi temom anoreksije i bulimije. Film prati priču o tri djevojke koje su se godinama borile s poremećajima u prehrani, a u procesu izliječenja i kako same kažu ‘traženja sebe’, prošle su težak put. Film je nastao u sklopu programa Restart laboratorij, namijenjenog produkciji i kontinuiranom mentorskom edukativnom radu s mladim autorima.

Snimateljica filma je Dinka Radonić, montažer Andrija Gvozdić-Michl, a producenti Vanja Jambrović i Oliver Sertić.

Kratki dox REZIDBA, uvršten u program Happy Dox, završni je film nastao na prošlogodišnjoj Školi dokumentarnog filma, a režirala ga je mlada Katerina Duda, koja potpisuje i kameru i montažu. Redateljica se u filmu prihvatila i edukacijske uloge, pa u ovoj duhovitoj minijaturi pratimo izazove unuke koja je svoga djeda odlučila naučiti montirati. Djed Lazar, montažu je odlučio naučiti nakon što nije znao što će s materijalima koje je mjesecima snimao svojim mobitelom.

Termini prikazivanja Restartovih filmova na ZagrebDoxu:

KINO OTOK, kratkometražni dokumentarni film Ivana Ramljaka, trajanje: 35 min.
REGIONALNA KONKURENCIJA
Ponedjeljak, 22.02. u 12 sati, Dvorana 2
Utorak, 23.02. u 18 sati, Dvorana 2
Petak, 26.02. u 16 sati, Dvorana 5

ŽENA ZMAJ, kratkometražni dokumentarni film Ivane Sansević, trajanje: 33 min.
TEEN DOX
Četvrtak, 25.02. u 18 sati, Dvorana 5

REZIDBA, kratkometražni dokumentarni film Katerine Dude, trajanje: 12 min.
HAPPY DOX
Utorak, 23.02. u 21 sat, Dvorana 3

Trailer za film KINO OTOK: https://vimeo.com/90962399

Trailer za film ŽENA ZMAJ: https://vimeo.com/46149822

Sve dodatne informacije o filmovima možete pronaći na web stranici Restarta http://restarted.hr/index.php

Stranica Restartove Škole dokumentarnog filma: http://skola.restarted.hr/

Comments are closed