Ukidaju se energetski certifikati za iznajmljivače

Ukidaju se energetski certifikati za iznajmljivače
Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević danas je donio odluku o upućivanju u proceduru izmjene Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju (“Narodne novine”, br. 48/14, 150/14 i 133/15) kojom se briše odredba članka 6. stavka 2. tog Pravilnika koja obvezuje pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u stanovima, apartmanima i kućama za odmor na pribavljanje energetskog certifikata

Energetski certifikatOdluka je donijeta jer je razvidno da trenutno Pravilnikom propisana obveza ne proizlazi iz Direktive 2010/31/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 19. svibnja 2010. o energetskoj učinkovitosti zgrada (preinaka) (SL L 153, 18.6.2010.) a niti je ista propisana Zakonom o gradnji (NN 153/13).
159_Slika5_energ_efikas-960x440
„Ovim putem zahvaljujemo prvenstveno ministru Kuščeviću i njegovim stručnim službama što su razumijeli problem obiteljskih iznajmljivača i uvažili njihove primjedbe koje su komunicirane preko Zajednice obiteljskog smještaja i turizma pri HGK, na čelu s Nedom Pinezićem. Naša obaveza je da kao Ministarstvo turizma zastupamo interese sektora, u ovom slučaju, obiteljskih iznajmljivača čiji broj postelja čini gotovo 50% ukupnih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj. Ovime smo pokazali da dijalogom s drugim resorima, razumijevanjem problema i efikasnošću u rješavanju istih možemo puno napraviti,“ ističe ministar turizma Anton Kliman.

Ministarstvom turizma u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i dalje će poticati na izradu energetskih certifikata jer je briga o zaštiti okoliša, koja se između ostaloga iskazuje odgovornom potrošnjom energije, jedan od koraka prema unapređenju standarda u hrvatskom turizmu i hrvatskom graditeljstvu uopće, a ta su nam pitanja od zajedničkog interesa. Iznajmljivači koji su izradili energetski certifikat s tim su dokumentom dobili mogućnost prijave za sredstva iz fondova Europske unije namijenjena poboljšanju energetskih svojstava zgrada a kroz programe poticaja energetske učinkovitosti omogućeno je i sufinanciranje sredstva uloženih u izradu energetskog certifikata. Važno je napomenuti da energetski certifikat vrijedi 10 godina što ostavlja dovoljno prostora za planiranje prijave za bespovratna poticajna sredstva.

Na marginama današnje sjednice Vlade dogovoren je sastanak i s ministrom zaštite okoliša i prirode Slavenom Dobrovićem kako bi još jednom promotrili kako možemo još olakšati pristup fondovima za energetsku učinkovitost.(http://turizaminfo.hr)

Comments are closed