Uzeli smo gotovinu, sad nam dajte nekretnine!

Ovim malo šaljivim naslovom želim ukazati na situaciju oko povrata nekretnina strancima i prodaje ostalih hrvatskih dobara. Na to je pažnju skrenula Q u komentaru na prethodni post o generalu Gotovini:

Vjerujem da si pročitao i vijest koju donosi Glas Istre kako ” nepoznati ” talijanski kupac želi kupiti Arenaturist i pulski aerodrom…
Što se tiče spomenutog članka interesantno je da niti sam predsjednik uprave Arenaturista, Igor Štoković, o tome ne zna ništa, a prema novinarskom izvoru kupoprodajni ugovor bi trebao biti potpisan već 15.12. !!!
Slična je priča i s aerodromom!
Gradonačelnik Drandić je spomenuo da je grupa talijanskih investitora ( čija imena ne zna !!! ) zainteresirana za još neke inevesticijske projekte u gradu Puli.
Mislim da je pomalo smiješno reći bolje sam nego u lošem društvu ili ne Europi, jer je Europa, tj. europski kapital već kod nas!

Iskreno nisam to pročitao, no zapitat ću se imaju li te transakcije kakve veze sa IDS-ovim povratkom na vlast u Puli? Ili je to opet samo: koincidencija?

Što se tiče generala Gotovine, prašina koja se digla oko tog slučaja omogućit će da neke krupne stvari prođu više-manje nezapaženo. Npr, sada je povrat imovine koji je Sanader možda dogovorio kao političku trgovinu gurnut u drugi plan. Ponavljam, možda je samo koincidencija da je Sanader bio Biznismen u Austriji i da je Austrija lobirala za otvaranje pregovora sa EU no sigurno je da je ta tema sada manje važna nego prije dva dana.

Dakle, jedna tako emocionalna tema (no u suštini marginalna – gdje ne želim omalovažavati generala) u stanju je zasjeniti više suštinskih poput one da se Arenaturist danas prodaje za 25 puta veću cijenu nego kada je prodan prvi put talijanima.

No to je već stara Macchiaveli-jeva tehnika: ako imaš problema digni veliku prašinu oko nečeg drugog. To je metoda koja pali i koju vladari primjenjuju već generacijama.

Međutim u cijeloj toj priči ima nešto još gore od EU, a to je Nato Pakt. Naime određeni američki dužnosnici izjavljuju da su sada ispunjeni svi uvjeti da se Hrvatska primi u nato pakt, dok se većina građana grozi takvih imperijalističkih asocijacija. No ko jači taj kači, tako da vjerojatno niti tu nemamo izbora, a Ante Gotovina je u cijeloj priči žrtveno janje političara i njihovih interesa.

Pri tome ne želim reći je li kriv ili ne, samo da se njegov slučaj instrumentalizirao u političke svrhe, a hoće li kazna za zločine na ovim prostorima donijeti mir među narodima ostaje za vidjeti. Ako ljudi nastave razmišljati kao i do sada, ako ne shvate da nas različitosti (odnosno granice) ne razdvajaju već spajaju, vjerojatno je odgovor ne, a onda možemo ponovo očekivati neki novi rat zasnovan na barbarskim idejama o različitosti, mržnji, strahu i neprijateljstvu….

Comments are closed