Visoke potpetice

Potvrđujući ono što mnoge žene znaju već godinama, švedski znanstvenik tvrdi da vas nošenje visokih potpetica može doslovno izludjeti pa čak izazvati i shizofreniju.

Jarl Flensmark iz Malma tvrdi da visoke potpetice uzrokuju napinjanje listova na način na koji normalno hodanje to nikada ne čini. To bi moglo spriječiti neuroreceptore u mišićima listova da oslobađaju dopamin, spoj neophodan za mentalnu stabilnost.
Dugotrajno nošenje visokih potpetica, smatra on, moglo bi stoga biti jedno od objašnjenja zašto je u zapadnim društvima shizofrenija kod žena učestalija nego u društvima u kojima ih se rijetko nosi.
"Obuća s potpeticama počela se nositi prije više od 1.000 godina i dovela je do pojave prvih slučajeva shizofrenije… Industrijalizacija proizvodnje obuće povećala je učestalost bolesti", navodi Flensmark u članku objavljenom u časopisu Medical Hypotheses.
"Mehanizacija proizvodnje počela je u Massachusettsu, proširila se na Englesku i Njemačku i onda na ostatak zapadne Europe. Širenje shizofrenije slijedilo je isti put", ističe švedski znanstvenik.

Mene one definitivno izluđuju ali na malo drugaciji nacin ! A VAS ??

Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on StumbleUponEmail this to someonePrint this page

Comments are closed