Zabrana pušenja – Pušenje dopušteno samo u psihijatrijskim ustanovama

NAJKASNIJE POLOVICOM SLJEDEĆE GODINE NA SNAGU STUPA POTPUNA ZABRANA PUŠENJA

Ipak, na radnom mjestu poslodavci će morati osigurati prostor za pušače. Njegova će veličina ovisiti o broju pušača u poduzeću, ali u tom prostoru neće biti dopušteno konzumiranje jela i pića
Već u drugoj polovici sljedeće godine u Hrvatskoj se neće moći pušiti na javnim mjestima

U Hrvatskoj će, najkasnije već polovicom sljedeće godine, biti zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima osim u psihijatrijskim ustanovama. Tako je jučer odlučila Vlada, koja je Saboru predložila Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda kojim se zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima. Odmah po stupanju zakona na snagu potpuna zabrana pušenja vrijedit će u školama i bolnicama, dok će kafići i restorani dobiti šest mjeseci za prilagodbu. Budući da će ovaj zakon biti donesen najkasnije do kraja ove godine, već u drugoj polovici 2009. u Hrvatskoj se neće moći pušiti na javnim mjestima. Ipak, na radnom mjestu poslodavci će morati osigurati prostor za pušače. Njegova će veličina ovisiti o broju pušača u poduzeću, ali u tom prostoru neće biti dopušteno konzumiranje jela i pića.
Ministar zdravstva Darko Milinović rekao je da je cilj zakona smanjiti broj pušača u Hrvatskoj, gdje trenutno puši oko 30 posto stanovništva, a od posljedica pušenja godišnje umire oko 12 tisuća ljudi.
– Katran od dnevno popušenih cigareta u Hrvatskoj bio bi dostatan za asfaltiranje ceste duge 400 metara, rekao je Milinović. Ministar i premijer Ivo Sanader istaknuli su da se nadaju da će zakon motivirati i neke ministre koji puše da prestanu s tom lošom navikom. Zakon propisuje i kaznu od tisuću kuna za građane koji prekrše odredbe o zabrani pušenja na javnom mjestu, dok bi vlasnici objekta mogli platiti i do 20 tisuća kuna kazne.
Vlada će ubuduće brinuti i o nabavi skupih lijekova, odnosno o fondu iz kojeg se oni plaćaju, a za sljedeću godinu u proračunu će biti osigurano čak 400 milijuna kuna za tu svrhu. Milinović tvrdi da će se HZZO, koji će raspisati natječaj za nabavu lijekova, odreći osam do deset posto svoje marže pa će se u Fond tako sliti dodatnih 30 do 40 milijuna kuna.
Vlada je s ukupno 2,14 milijuna kuna nagradila osvajače medalja na Paraolimpijskim igrama Antoniju Balak, Darka Kralja i Branimira Budetića te članove njihovih stručnih timova.

Katastrofa !! Na zapadu otvaraju masovno tabaco bar i opet sve ispočetka , namjenjeni su iskljucivo pušaćima i to je jednostavno rješenje . Nek daju svakom pravo da bira  !!!!

Comments are closed